Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2008

Το λεξικό της πυρόσβεσης
* "Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο σε δύσβατη πευκόφυτη περιοχή"
Μτφρ. Που είπε ο Ευαγγελάτος ότι άρπαξε φωτιά;

* " Η φωτιά αυτή τη στιγμή μαίνεται ανεξέλεγκτη"
Μτφρ. Ποιο πυροσβεστικό τμήμα είναι υπεύθυνο; Εμείς πάμε ή εσείς;

* " Ο κρατικός μηχανισμός από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά είναι σε εγρήγορση"
Μτφρ. Αφού πιο κοντά είναι οι άλλοι, πάλι εμάς χώνουν ρε γαμώ!

* " Η φωτιά αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο"
Μτφρ. Καλά δεν υπάρχει κάποιος ντόπιος να μας πει πώς στο διάολο θα ανεβούμε εκεί πάνω;

* " Ο άνεμος αλλάζοντας συνεχώς κατεύθυνση δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών"
Μτφρ. Κάτσε όπως είσαι μη χαθούμε και δεν ξέρω πώς θα φύγουμε από δω.

* " Εθελοντές πυροσβέστες και τμήματα του στρατού ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες"
Μτφρ. Ψιτ, παιδί! Φέρε δύο φραπεδάκια και δύο νεράκια όπως έρχεσαι.

* " Ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος αισιοδοξεί πως σύντομα το πύρινο μέτωπο θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο"
Μτφρ. Όπου νά'ναι η φωτιά φτάνει στην παραλία και δεν έχει άλλο να κάψει.

* " Η φωτιά τέθηκε αργά το απόγευμα υπό πλήρη έλεγχο"
Μτφρ. Δε σου'πα ρε μαλάκα ότι θα κάψει ότι είναι να κάψει και θα σβήσει μοναχή της;

* " Ομάδες πυροσβεστών παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις"
Μτφρ. Μην αγχώνεσαι. Είπα στον καφετζή αν δει κάτι να μας πάρει τηλέφωνο.

* " Κατά τη χτεσινή φωτιά έγιναν στάχτη 3.000 στρέμματα παρθένου πευκοδάσους"
Μτφρ. Δεν υπολογίζουμε ποτέ αυτά που οικοπεδοποιούνται.

* " Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η προστασία των δασών είναι πρώτη στην ιεραρχία της κυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών μας"
Μτφρ. Για 3.000 στρέμματα με ξυπνήσατε πρωινιάτικα;

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2008

Aνέκδοτο!


Όταν η Ελληνική Αστυνομία σοβαρεύεται και δουλεύει οργανωμένα και μεθοδικά έχει μεγάλες επιτυχίες στον αγώνα της ενάντια στους εμπόρους ναρκωτικών.
Είδες τι έγινε στην Κρήτη;
Ρουθούνι δεν κουνιέται πια!
Εξαφανίστηκαν οι χασισοκαλλιεργητές!
Χεστήκαν απ'το φόβο τους οι έμποροι του θανάτου!

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008

Βγάζουμε τα ματάκια μας!


Mπαράζ (γαλλ. Barrage) : 1. καταιγισμός (από κάτι), συνεχόμενα, αλλεπάλληλα κρούσματα με χαρακτηριστικό την ένταση κατά την εκδήλωσή τους, 2. η αναμέτρηση μεταξύ δύο ομάδων που ισοβαθμούν με σκοπό την ανάδειξη τελικού νικητή.( λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας Μπαμπινιώτη).
Βέβαια στα γαλλικά η λέξη μπαράζ σημαίνει το φράχτη και υπό αυτήν την έννοια αποκτά και νόημα η πρωτοβουλία καταναλωτικών οργανώσεων, πριν λίγες μέρες, εναντίον της αυξημένης τιμής του γάλακτος στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες το μπαράζ στην πώληση του ακριβού γάλακτος ήταν επιτυχές- για τα Ελληνικκά δεδομένα- αφού πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε πιο φθηνά προϊόντα. Το αποτέλεσμα;
Χτες το πρωί γαλακτοπαραγωγοί της Πιερίας έχυναν βαρέλια γάλακτος μπροστά στο κτήριο της Νομαρχίας διαμαρτυρόμενοι για τις μειωμένες τιμές αγοράς της παραγωγής τους από τις γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες, προκειμένου να ρεφάρουν τη χασούρα από τις μειωμένες πωλήσεις, πιέζουν προς τα κάτω αυτούς που "έχουν" στο χέρι.
Μποϊκοτάζ (αγγλ. Boycott) : εμπορικός αποκλεισμός προϊόντων ή πολιτών άλλης επικράτειας ως ένδειξη αποδοκιμασίας ή αντιθέσεως που στρέφεται εναντίον των οικονομικών συμφερόντων εταιρείας ή κράτους. (λεξικό νέας Ελληνικής γλώσσας Μπαμπινιώτη).
Στην Ελλάδα αφ'ενός το καταναλωτικό κίνημα ή μάλλον το κίνημα προστασίας του καταναλωτή είναι ανύπαρκτο αφ'ετέρου εφαρμόζεται ο καπιταλισμός με ιδιαίτερα σκληρό και στυγνό τρόπο. Το πρώτο έχει σαν αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες ακτιβιστικού τύπου να είναι είτε ερασιτεχνικές είτε σπασμωδικές κάτω από την πίεση γεγονότων της επικαιρότητας και όχι βάσει οργανωμένου πλάνου δράσης. Από την άλλη ο σκληρός και ισχυρός καπιταλισμός αντιδρά εναντίον των καταναλωτών εκβιάζοντας και στραγγαλίζοντας όσους μπορεί να ελέγξει άμεσα και έμμεσα.
Λύση δεν υπάρχει επομένως; Είμαστε καταναλωτικά γυμνοί μέσα στα εμπορευματικά αγγούρια; Και φυσικά όχι.
Απλώς θέλει στοχευμένες, σωστά μελετημένες και κυρίως πάγιες δράσεις. Σκοπός είναι να πιεστούν οι εταιρείες και όχι συνολικά η αλυσίδα παραγωγής η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει φτωχούς βιοπαλαιστές μέσα της. Στην προκειμένη περίπτωση του γάλακτος, εναντίον ποιου στράφηκαν οι καταναλωτές τελικά; Ποιος βγαίνει χαμένος και ποιος πιέζεται; Μα φυσικά οι γαλακτοπαραγωγοί. Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Δεν μπορούμε να μποϊκοτάρουμε προϊόντα στα οποία οι μεγάλες εταιρείες είναι μεταποιητές. Είναι ανούσιο και επικίνδυνο. Αντίθετα επιβάλλεται να ελέγχουμε με κάθε τρόπο την αγορά προϊόντων στα οποία οι εταιρείες είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και πωλητές.

Τρίτη, 17 Ιουνίου 2008

Βαλε πράμα, τζάμπα είναι!


Η φρενήρης και χωρίς λογική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έχει επηρρεάσει τον τρόπο ζωής και των Ελλήνων. Ήδη παρατηρούνται περικοπές σε ότι αφορά αγαθά άμεσα συνδεδεμένα με το μαύρο χρυσό.
Αυτό σαν παρατήρηση θα είχε μια λογική αν βέβαια αναφερόμαστε σε κάποιο λαό με αρχή μέση και τέλος και όχι στον περήφανο Ελληνικό λαό που ως γνωστό ο τράχηλός του ζυγό δεν υποφέρει!
Μερικά επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν την παράνοιά μας αλλά και τον αρχοντοχωριατισμό μας:
- Το 1994 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ανήλθε σε περίπου 4 εκατομμύρια τόνους. Το 2003 η ποσότητα του πετρελαίου για τις ίδιες ανάγκες ήταν 6,9 εκατομμύρια τόνοι. Μέσα σε 9 χρόνια καταναλώσαμε 72,5 % περισσότερο πετρέλαιο χωρίς να αυξηθούμε πληθυσμιακά αλλά και χωρίς να μετατραπεί η χώρα μας σε Σιβηρία!
- Η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα μας για το 2007 ήταν περίπου 28 εκατομμύρια τόνοι ενώ οι προβλέψεις για το 2020 ανεβάζουν τη κατανάλωση στους 40,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Και όλα αυτά σε μια χώρα που ούτε βαρειά βιομηχανία διαθέτει ούτε το κλίμα της γίνεται πιο ψυχρό- μάλλον το αντίθετο.
- Κάθε χρόνο οι "εορταστικές έξοδοι" των αστικών πληθυσμών σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ. Για το περασμένο τριήμερο η αστυνομία ανέφερε αύξηση 30% στα οχήματα που "εγκατέλειψαν" την Αθήνα. Οι δε μετακινήσεις στα αστικά κέντρα γίνονται όλο και περισσότερο δυσχερείς με ελάττωση της μέσης ωριαίας ταχύτητας και εξαφάνιση των χώρων στάθμευσης.
- Τέλος να αναφέρω τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων την τελευταία τριετία. Το 2006 πουλήθηκαν 267.706 νέα οχήματα, το 2007 ανέβηκαν στα 279.794 και ήδη το πεντάμηνο του 2008 πουλήθηκαν 132.046 καινούρια αυτοκίνητα. Μιλάμε δηλαδή ότι σε 2,5 χρόνια έχουμε 679.546 νέα, διψασμένα για πετρέλαιο, ρεζερβουάρ.
Από τα πρωτόγονα οικονομικά που γνωρίζω, ισχύει ότι η προσφορά και η ζήτηση ενός προϊόντος καθορίζει την τιμή του. Αυτό σε συνδυασμό με την υστερική συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της απεργείας των βυτιοφορέων, διαμορφώνει τη σημερινή τιμολογιακή πολιτική της βιομηχανίας του πετρελαίου στη χώρα μας.

Στοιχεία από υπουργείο Ανάπτυξης και Ε.Ε.

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008

Άϊντε παίδες Ελλήνων!!!

Δύσκολα τα πράγματα στο φετεινό Εuro!
Η κλήρωση μας έφερε αντιμέτωπους με αντιπάλους που χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα!
Η λύση είναι παγάκια στα σορτσάκια και...φύγαμε!

Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2008

Το μαχαίρι στο κόκκαλο!


Έτσι για να μην σκουριάζει η ταλαιπωρημένη μας μνήμη:

- Αύγουστος 2004
Οι δύο κορυφαίοι Έλληνες αθλητές του στίβου Κ. Κεντέρης και Κ. Θάνου αποτυγχάνουν να βρεθούν στον έλεγχο ντόπιγκ την παραμονή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος που είχαν με τη μοτοσυκλέτα τους, του οποίου αυτόπτες μάρτυρες ήταν μόνο οι ίδιοι.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

- Σεπτέμβριος 2004
Στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Σινούκ με επιβαίνοντες διάφορους επίσημους (Πατριάρχης Αλεξανδρείας και συνοδεία) πέφτει στα ανοιχτά του Αγ. Όρους με αποτέλεσμα το θάνατο όλων των επιβαινόντων.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.
-Ιούλιος 2005
Ομάδα Πακιστανών μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας καταγγέλουν πως απήχθησαν και με κουκούλες μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία όπου και ανακρήθηκαν, για άγνωστους λόγους, από μέλη ελληνικών και ξένων μυστικών υπηρεσιών.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

- Αύγουστος 2005
Επιβατικό αεροπλάνο τύπου Boeing 737 της εταιρίας " Ήλιος ", πέφτει σε ορεινή περιοχή του νομού Αττικής αφού προηγουμένως κάνει πτήση, ακυβέρνητο, πάνω από το Αιγαίο. Όλοι οι επιβάτες του αεροπλάνου πεθαίνουν.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.
- Φεβρουάριος 2006
Ανακοινώνεται από την κυβέρνηση, μετά από πιέσεις και συνεχή δημοσιεύματα του τύπου, πως η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vodafone υποκλέπτει τα τηλεφωνήματα πάνω από 100 κρατικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και του Πρωθυπουργού της χώρας.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Σεπτέμβριος 2006
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με πόρισμά, της καταγγέλει εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων για εναρμόνισμένες πρακτικές σε ότι αφορά τις τιμές παραγωγού αλλά και τη λιανική τιμή πώλησης του γάλακτος, προκειμένου να αυξήσουν τη κερδοφορία τους.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Μάρτιος 2007
Ανακοινώνεται πως τα αποθεματικά πολλών ασφαλιστικών ταμείων, δηλαδή των εισφορών των εργαζομένων επί δεκαετίες, τζογάρονται σε ομόλογα αμφίβολης απόδοσης με ρίσκο να χαθούν μέσα από κερδοσκοπικά παιχνίδια.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Απρίλιος 2007
Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond βυθίζεται μέσα στο λιμάνι της Σαντορίνης μετά από πρόσκρουση σε χαρτογραφημένο ύφαλο. Μέχρι και σήμερα αγνοούνται δύο από τους επιβαίνοντες.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

- Νοέμβριος 2007
Περίπολος της Ελληνικής Αστυνομίας, που έψαχνε για ναρκωτικά, δέχεται επίθεση έξω από το χωριό Ζωνιανά της Κρήτης. Η επίθεση έγινε με πυροβόλα όπλα και είχε σαν αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό ενός αστυνομικού.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Δεκέμβριος 2007
Ο γ.γ. του υπυργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλος αποπειράται να αυτοκτονίσει υπό το βάρος διαφόρων σκανδάλων, οικονομικής και ερωτικής φύσης. Πληροφορίες αναφέρουν για συναλλαγές εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ δημοσιογράφων και πολιτικών προκειμένου το θέμα να κουκουλωθεί.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Μάρτιος 2008
Διοικητικά στελέχη της εταιρείας Siemens, που ανακρίνονται στη Γερμανία για υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, δηλώνουν πως αρκετά εκατομμύρια ευρώ έχουν μπει στα ταμεία Ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Απρίλιος 2008
Ολόκληρη η Ελληνική ομάδα άρσης βαρών βρίσκεται ντοπαρισμένη σε έλεγχο που της έγινε με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

-Μάϊος 2008
Χιλιάδες τόνοι ηλιελαίου μολυσμένου με ορυκτέλαιο κυκλοφορούν και εμπορεύονται στην ελληνική αγορά, χωρίς κανείς να μπορεί να προσδιορίσει τις συνέπειες.
Ουδείς ένοχος, ουδείς ετιμωρήθη, ουδείς επαραιτήθη.

Υπήρξε παρελθόν και έπεται συνέχεια...

Τρίτη, 3 Ιουνίου 2008

Η θεωρία της σχετικότητας.


Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ ένα είναι το βασικό θέμα από το οποίο αρχίζουν ή στο οποίο καταλήγουν όλες οι συζητήσεις. Η ακρίβεια. Έτσι γενικώς και αορίστως. Ακρίβεια παντού και σε όλα.
Σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες τι είναι τελικά η ακρίβεια; Τι μέγεθος αποτελεί; Με τα λίγα μαθηματικά που θυμάμαι συμπέρανα πως η ακρίβεια, η οποία από όλους αναφέρεται ως απόλυτο μέγεθος, είναι σχετικότατη.
Τι πάει να πει για παράδειγμα " τα φασολάκια είναι ακριβα" ή "η βενζίνη είναι ακριβή" ; Για ποιους είναι ακριβά τα προϊόντα;
Κάθονται μπροστά από μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων 2 άνθρωποι και κοιτούν το ίδιο μοντέλο που κοστίζει πχ 20.000 ευρώ. Ο ένας έχει εισόδημα Χ ενώ ο δεύτερος εισόδημα 10Χ. Ο πρώτος κοιτάζει το αυτοκίνητο, κουνάει το κεφάλι και με πικρό χαμόγελο αποχωρεί. Ο δεύτερος μπαίνει μέσα και γελώντας πλατειά αγοράζει το αυτοκίνητο. Τελικά ήταν ακριβό ή φτηνό;
Μήπως οι ατελείωτες συζητήσεις για την ακρίβεια έχουν σκοπό να κρύψουν το πραγματικό πρόβλημα; Μήπως τελικά δεν έχουμε ακρίβεια αλλά ελάχιστη αγοραστική ικανότητα; Μήπως τα προϊόντα δεν κοστίζουν πολύ, απλά εμείς δεν έχουμε φράγκα να τα αγοράσουμε;