
"Μπάχαλο", λέει, θα γίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των κινητοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών. Και χρειάζονται οι κινητοποιήσεις για να γίνει μπάχαλο; Δηλαδή, για να καταλάβω, τον υπόλοιπο καιρό λειτουργούν αρμονικά τα πανεπιστήμια;
Έχουν περάσει μερικά χρονάκια από την τελευταία μου επαφή με τη δημόσια εκπαίδευση αλλά αυτό δεν με εμποδίζει από το να έχω άποψη. Άλλωστε μία φορά στη ζωή σου να έχεις επαφή με το Δημόσιο αρκεί για να το γνωρίζεις μια ζωή.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί που κινητοποιούνται ενάντια στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια; Τι κακό φοβούνται ότι θα φέρει ο νέος νόμος και τι καλό θέλουν να διατηρήσουν με την κατάργησή του;
Για παράδειγμα γιατί αιφνιδιάστηκαν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων με την πρόταση του υπουργού να καταθέσουν τα πλάνα τους για την επόμενη 4ετία αλλιώς θα σταματήσει η χρηματοδότηση; Δεν τους φτάνει ο χρόνος απαντούν. Μα τώρα θα σκεφτούν τι στόχους έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Την τελευταία στιγμή; Αυτό είναι δημόσια παραδοχή πως τόσα χρόνια λειτουργούν με αυτόματο πιλότο και αντί να πάνε στα σπίτια τους ντροπιασμένοι βγάζουν και "αντιστασιακή" γλώσσα...τρομάρα τους!
Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ποια αρρωστημένη φαντασία θεωρεί δημοκρατικό το να συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές μόνο οι εκπρόσωποι των φοιτητών-με όλες τις συναλλαγές παρέα- και όχι το σύνολο αυτών. Και κυρίως δεν μπορώ να φανταστώ, τον παραλογισμό να κινητοποιηθούν οι φοιτητές προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους...να μην συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές!
Το πιο βασικό όμως είναι ότι, όταν υπερασπίζεσαι το δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν μπορείς να το κλείνεις.Τι καταλαμβάνεις τότε; Την ίδια την ελευθερία στη σκέψη, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, το ίδιο το άσυλο για το οποίο στα λόγια νοιάζεσαι. Απλά γιατί τότε βάζεις το βούτυρο πάνω στο ψωμί της ιδιωτικοποίησης.
Όταν στα λόγια νοιάζεσαι για τη μόρφωση με δημόσιο χαρακτήρα αλλά στην πράξη λοξοκοιτάς ποια πτυχία "έχουν" δουλειά γίνεσαι αναξιόπιστος σχετικά με τα κίνητρα που σε οδηγούν σε κινητοποιήσεις.
Όταν ως φοιτητής υπερασπίζεσαι το σουλτανάτο, της μοναδικής αλήθειας και ασυδοσίας των καθηγητών, δεν καταλαβαίνεις πως αυτό στρέφεται εναντίον σου;
Επομένως, αντί οι φοιτητές να κινητοποιηθούν για να αλλάξει, επιτέλους, κάτι στα πανεπιστήμια, κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δίνοντας δικαίωμα σε μια απολυταρχική και άκρως οπισθοδρομική κυβέρνηση να τους χαρακτηρίζει ως συντηρητικούς. Το πιο προοδευτικό κομμάτι κάθε κοινωνίας αυτή τη στιγμή φαίρεται με δημοσιοϋπαλληλικό τρόπο και μάλιστα του χειρίστου είδους!