Τρίτη, 22 Απριλίου 2008

Καλό Πάσχα!

Η νονά μου, ενώ αγοράζει το σοκολατένιο αυγό για το βαφτηστήρι της!Καλό Πάσχα σε όλους!

Και μην ξεχνιόμαστε. Άλλο η Ανάσταση και άλλο η Επανάσταση. Στην πρώτη σφάζονται αθώοι αμνοί, στη δεύτερη δεν υπάρχουν αθώοι!

Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008

Σσσσσ....η αλήθεια κοιμάται.


Την εκλογική διαδικασία στις Η.Π.Α. ελάχιστα την παρακολουθώ κι ελάχιστα με ενδιαφέρει. Άλλωστε μικρή σημασία έχει ποια θα είναι η μαριονέτα που θα εκτελεί την πολιτική άλλων. Εντύπωση όμως μου έκανε η δήλωση του υποψήφιου Μπάρακ Ομπάμα σχετικά με την ανεργία που τους τσακίζει κι εκεί.
" Οι κάτοικοι των μικρών πόλεων της Πενσυλβάνιας αισθάνονται πικρία για την απώλεια θέσεων εργασίας και γι'αυτό γραπώνονται από τη θρησκεία και τα όπλα. "
Τι είπε δηλαδή ο Ομπάμα; Το αυτονόητο. Πως, όπου το βιωτικό επίπεδο πέφτει, εκεί ανθεί η εγληματικότητα και η θρησκοληψία.
Αναμενόμενο ήταν, σε μια χώρα που τα διάφορα θρησκευτικά λόμπι διαφεντεύουν την πολιτική ζωή και που η οπλοκατοχή και οπλοχρησία θεωρείται τόσο φυσιολογική όσο η κατοχή κινητού, να πέσουν να τον φάνε για αυτές του τις δηλώσεις ενώ και ο ίδιος έχει μετατραπεί σε μουσουλμάνο εν ώρα προσευχής ζητώντας συγγνώμη για τη "γκάφα" του.
Για να βλέπουμε και τη δικιά μας καμπούρα, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που βουλευτής της ΝΔ δήλωνε πως λαμόγια υπάρχουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους ακόμα και στη ΝΔ. Το αποτέλεσμα ήταν να τον στείλουν σπίτι του να ξεκουραστεί και να ξανασκεφτεί το πότε θα ανοίξει το στόμα του, ειδικά όταν θα θέλει να πει το αυτονόητο.
Αυτές - και αρκετές άλλες- είναι διδακτικές περιπτώσεις για το πόπολο. Δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται η αλήθεια και τον τρόπο αυτολογοκρισίας που πρέπει να επιβληθεί για να μη βρεθούμε στο "περιθώριο".

Τετάρτη, 16 Απριλίου 2008

Τον ήπιαμε!


Και μια ανούσια πληροφορία που ελάχιστους ενδιαφέρει:
Τα αποθέματα πόσιμου νερού στη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη μέρα του 2007 είναι κατά 30 % μειωμένα. Και μάλιστα, ενώ η φετινή χρονιά είχε ικανοποιητικές ποσότητες βροχόπτωσης και χιονόπτωσης, όταν η περσινή ήταν σχετικά άνυδρη.
Φυσικά ποιος ασχολείται με αυτές τις μικρολεπτομέριες; Που να βρούμε χρόνο να ασχοληθούμε με αυτά; Ντόπες και παντός είδους πηδήματα απορροφούν όλη την ενέργεια της σκέψης μας.

Κυριακή, 13 Απριλίου 2008

Ντ...όπα, είπα, λέω!


Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η ελληνική κοινή γνώμη την ανάκριση-απολογία του κεντρικού προσώπου στο "σκάνδαλο Ζαχόπουλος". Ή μήπως δεν είναι έτσι. Αν θυμάμαι καλά, η υπόθεση με την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού και τα παρελκόμενα αυτής, απασχόλησε αποκλειστικά τη χώρα μας επί τρίμηνο.
Α! Ξέχασα! Τώρα είμαστε απορροφημένοι στην προσπάθειά μας να ανεβούμε στο σύννεφο από το οποίο πέσαμε μαθαίνοντας για το ντόπιγκ στην άρση βαρών. Τι διάολο αυτά τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα ατελείωτα είναι; Δεν μας αφήνουν να πιάσουμε πάτο.
Βέβαια ουδέποτε μας απασχόλησε πώς γίνεται και κάποιοι αθλητές μας με μισό χρόνο προπόνηση ξέσκιζαν τα ρεκόρ. Ούτε φυσικά μας παραξενεύει η βαρειά (εώς βαρύτατη) χροιά της φωνής νυν αλλά και πρώην αθλητριών μας (και νυν πολιτικών μας). Καπνιστές 30 χρόνων και τέτοιο μπάσο στη φωνή δεν το έχουν καταφέρει! Από την άλλη δεν εντυπωσιάζουν κανέναν τα μικροκαμωμένα -σχεδόν παιδικά- κορμάκια των γυμναστριών, που ενώ είναι 16-18 ετών δεν έχουν καν περίοδο! Βέβαια όταν σταματούν βγάζουν απότομα κάτι βυζιά που κάνουν την Πάμελα Άντερσον να κλαίει για τα δολλάρια που ξόδεψε σε πλαστικές!
Και ενώ αγκομαχούμε να ξαναράψουμε τη σκισμένη εθνική μας παρθενιά, ψηφίζεται το απάνθρωπο ασφαλιστικό, οι πολιτικοί μας παίρνουν μίζες από εταιρίες τηλεπικοινωνιών, υπουργοί χωρο(α)ταξίας νομιμοποιούν τα αυθαίρετά τους και άλλα τέτοια ταπεινά. Αλλά είπαμε του Έλληνα μην του πειράξεις το μύθο!

Υ.Γ. Την ίδια στιγμή περίπου 40 χώρες στον κόσμο είναι ένα βήμα πριν τη λιμοκτονία λόγω της υπερβολικής αύξησης στην τιμή βασικών διατροφικών προϊόντων. Τι πλάκα κι αυτή! Ο μισός πλανήτης να πεθαίνει από χοληστερίνη κι ο άλλος μισός να πεθαίνει από πείνα.

Παρασκευή, 4 Απριλίου 2008

Αρκτούρος.Θεσσαλονίκη, 04.04.2008

Ανακοίνωση Τύπου

ΘΕΜΑ: Τερματισμός λειτουργίας τσίρκο με ζώα

στο Δήμο Καστοριάς και απαγόρευση λειτουργίας στο Δήμο Φλώρινας

Με λύπη μας ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του τσίρκο MΕDRANO στο Δήμο Καστοριάς και την επικείμενη λειτουργία του στο Δήμο Φλώρινας. Σε συνέχεια της εκστρατείας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ με το αίτημα η Ελλάδα να ανακηρυχθεί χώρα ελεύθερη από τσίρκο με ζώα, υποβάλλαμε αίτημά για τη διακοπή και την ακύρωση των παραστάσεων του τσίρκο στους Δήμους Καστοριάς και Φλώρινας.

Υπενθυμίζουμε ότι η λειτουργία τσίρκο με ζώα σημαίνει ανάμεσα σε πολλά άλλα και τα ακόλουθα:

Το παράνομο κυνήγι ειδών υπό εξαφάνιση είναι από τους κύριους προμηθευτές των τσίρκο. Για να συλληφθεί ένα μικρό εξοντώνεται η μητέρα του ή και ολόκληρη η αγέλη.
• Τα περισσότερα ζώα που συλλαμβάνονται πεθαίνουν, είτε στη μεταφορά είτε στη διάρκεια της εκπαίδευσης.
• Οι συνήθεις μέθοδοι εκπαίδευσης είναι: πείνα, δίψα και ανελέητο ξύλο.
• Ο παγκόσμιος παράνομος τζίρος από το εμπόριο άγριων ζώων και προϊόντων είναι τρίτος μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων.
• Οι συνθήκες μεταφοράς και διαβίωσης είναι εντελώς αφύσικες για τα άγρια ζώα (κλουβιά-κατοικίες πολύ μικρών διαστάσεων, πλήρης ακινησία για το 90% της ζωής τους, απότομες κλιματικές αλλαγές, τροφή κακής ποιότητας που συχνά περιλαμβάνει και τα αδέσποτα ζώα της περιοχής).
• Η παντελής έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι κανένα τσίρκο δεν περιλαμβάνει κτηνίατρο στο προσωπικό του.
• Τα ζώα που γερνώντας είναι ανίκανα να εργασθούν, πωλούνται για να γίνουν πειραματόζωα ή κονσέρβες ή εγκαταλείπονται οπουδήποτε ή εκτελούνται.
• Όπου η εκπαίδευση δεν τρομοκρατεί αρκετά το ζώο ώστε να εκτελέσει τα εντελώς έξω από τη φύση του νούμερα (π.χ. φλεγόμενο στεφάνι για τις τίγρεις, ισορρόπηση στο ένα ή τα δύο πόδια για τους ελέφαντες) τότε η λύση για τους εκπαιδευτές είναι οι ναρκωτικές ουσίες.

Πολύ σημαντικό είναι βέβαια και το ότι τα παιδιά που επισκέπτονται τέτοιου είδους θεάματα εξοικειώνονται με τον εξευτελισμό και το βασανισμό των ζώων, σε καιρούς που η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθησία κρίνεται απαραίτητη για την εξασφάλιση της ίδιας μας της ζωής.

Οι επαφές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ τους προηγούμενους μήνες για το ίδιο ζήτημα με τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν όλες θετική έκβαση. Σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί από το Ταμείο Μέριμνας και Προστασίας Ζώων προς επεξεργασία στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Κοντό. Οι βουλευτές του Συνασπισμού κ. κ. Μ. Παπαγιαννάκης και Ν. Τσούκαλης κατέθεσαν σχετική επερώτηση στη Βουλή.

Οι υπογραφές πολιτών που συγκεντρώνουμε στο blog arcturos.wordpress.com αλλά και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ανέρχονται ήδη σε 9.000.

Παράλληλα απαντώντας στο αίτημά μας η ΚΕΔΚΕ προχώρησε στην επεξεργασία τροπολογίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προκειμένου Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα να μην δέχονται πια τσίρκο με ζώα στις περιοχές τους (επισυνάπτουμε το σχετικό έγγραφο).

Βασισμένοι σε όλη την κινητοποίηση που σας εκθέσαμε προηγουμένως, αιτούμαστε την απαγόρευση λειτουργίας του τσίρκο MEDRANO στους Δήμους Φλώρινας και Καστοριάς, δήμους περιβαλλοντικά σημαντικούς και ευαίσθητους όπου τέτοιες εκδηλώσεις μόνο υποβάθμιση προσφέρουν στη ζωή των πολιτών και της πόλης.

Με την πεποίθηση ότι η άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της προστασίας και διατήρησης της άγριας ζωής στο φυσικό της βιότοπο, ενάντια σε οποιαδήποτε ανθρώπινη συμπεριφορά εκμετάλλευσης των άγριων ζώων και αντιπροτείνουμε το καθεστώς διαβίωσης σε ημιελεύθερο περιβάλλον για άγρια ζώα που δεν μπορούν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο διαβίωσης.

Καλούμε όλους τους πολίτες να κινητοποιηθούν με καταγγελίες και επιστολές διαμαρτυρίας στους Δήμους Καστοριάς και Φλώρινας.

Με την παράκληση να δημοσιευθεί-μεταδοθεί

Για περισσότερες πληροφορίες:

Λάζαρος Γεωργιάδης, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Τ. 2386 0 41500, 6972 640 062

lgeorgiadis@arcturos.gr

Βάσω Πετρίδου, Επικοινωνία/ευαισθητοποίηση κοινού, Τ.2310 555920, 6937 422 537

vpetridou@arcturos.gr

Πέμπτη, 3 Απριλίου 2008

Βαθειά ανάσα.


Υπέροχη βραδιά με την Αλεξάνδρα μου, τη Νίκη, το Γιώργο, την Ιώ, το Μάκη και το Χρήστο.