Τετάρτη 27 Ιουνίου 2007

ΕΦΙΑΛΤΗΣ!


'Ενα σενάριο (ολίγης) επιστημονικής (αλλά καθόλου) φαντασίας.

Η.Π.Α.-Καναδάς- Αγγλία.

Συνολικός πληθυσμός περίπου 380 εκατομμύρια κάτοικοι. Κάθε ένας από τους συγκεκριμένους κατοίκους, κατά μέσο όρο, "παράγει"και απελευθερώνει, κάθε χρόνο, 12-20 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Ανά 100 κατοίκους αυτών των χωρών αντιστοιχούν 46-57 οχήματα. Αναλογούν 1700-1900 κυβικά μέτρα νερού σε κάθε Αμερικανό, Καναδό ή Άγγλο. Η ετήσια ενέργεια κάθε πολίτη των άνω χωρών που παράγεται από ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας) είναι 250-290 GJoule.
Τα συγκεκριμένα νούμερα είναι ανάλογα και για τη χώρα μας από τη στιγμή που έχουμε υιοθετήσει πλήρως τον αντίστοιχο τρόπο ζωής.


Κίνα- Ινδία

Συνολικός πληθυσμός περίπου 2,2 δισεκατομμύρια κάτοικοι. Κάθε ένας από τους συγκεκριμένους κατοίκους,κατά μέσο όρο, "παράγει" και απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο 4,2-4,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Ανά 100 κατοίκους των χωρών αυτών αντιστοιχούν 0,2-1 αυτοκίνητο. Αναλογούν 600-700 κυβικά μέτρα νερού ανά έτος σε κάθε Κινέζο ή Ινδό. Η ετήσια ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα ανά κάτοικο είναι 5-7 GJoule.
Με αυτούς τους ρυθμούς και μόνο, η Κίνα "κατάφερε" το 2006 να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή CO2, παίρνοντας το χρυσό μετάλλιο από τις Η.Π.Α.

Εν κατακλείδι στις ανεπτυγμένες χώρες (24% του πληθυσμού) συνολικά αντιστοιχεί:
-Το 75% της συνολικά καταναλισκώμενης ενέργειας.
- Το 70% εκπομπής CO2.
- Το 86% της κατανάλωσης χαλκού και αλουμινίου.
- Το 80% της κατανάλωσης σιδήρου και χάλυβα.
- Το 81% κατανάλωσης χαρτιού.
- Το 92% των αυτοκινήτων.

Εάν οι "υπό ανάπτυξη" πιάσουν τους ενεργειοβόρους ρυθμούς των "ανεπτυγμένων", το λιώσιμο των πάγων θα μοιάζει με ανεκδοτάκι για προσχολική ηλικία!

11 σχόλια:

Archon είπε...

Εάν οι "υπό ανάπτυξη" πιάσουν τους ενεργειοβόρους ρυθμούς των "ανεπτυγμένων" δεν θα εχουμε προσχολικη ηλικια για να τους πουμε το ανεκδοτο....
Αληθεια μεθαυριο που θα γινει το προσυνεδριο της ΝΔ για το περιβαλλον στην πολη μας δεν θα ειχε πλακα να περασει μια βολτα ο καραμανλης απο την λιμνη(οχι το φαγαδικο) για να δει σε τι "ωραια" κατασταση ειναι τετοια εποχη του χρονου, ή μαλλον να παει μια βολτα στον Χ.Υ.Τ.Α. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (χαχαχαχαχα αυτο κι αν ειναι ανεκδοτο ε?!)

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ archon

Μοιάζει με το άλλο ανέκδοτο περί προγράμματος ανακύκλωσης!

BioLogos είπε...

αμαρτωλη υποθεση οι ΧΥΤΑ (κανονικα ΧΥΤΥ)στα Γιαννενα.Θυμαμαι σε μια νομαρχιακη, το μονο που ακουγες απο καποιους Μπιζανιωτες ηταν, τα σκατα στον Πετσιο...Μολις ομως η Δορουτη μας φαει τοτε τι?

Archon είπε...

καλα αυτο για την ανακυκλωση ειναι το σεναριο επιστημονικης φαντασιας για τα Γιαννενα,
πιστευω οτι το προγραμμα ανακυκλωσης θα εφαρμοστει την ιδια περιοδο που θα γινει ο δυτικος σιδηροδρομικος αξονας
(χα χα χα χα χα χα σε καλο μας σημερα με τα ανεκδοτα..)

@biologos
Ο ΧΥΤΑ ειναι διαφορετικο πραγμα απο τον ΧΥΤΥ ε?

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ ωραίο κείμενο. Το ζήτημα των σκουπιδιών και του διοξειδίου είναι πολύ γενικότερο και ακόμα πιο βαρύ, πιστεύω.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@biologos

Φίλε μου σ'αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το αρχαίο ρητό "το παλούκι να βγει απ'τον κώλο μου και ας χωθεί αλλού"

@archon

Καλά εσύ έπιασες τα σόκιν! Άκου δυτικός σιδηροδρομικός άξονας! Κοκκίνισα!

@δείμος

Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, το πιστεύω βαθειά. Οι όποιες παρεμβάσεις μας είναι πλέον στην κατεύθυνση της καθυστέρισης της απόλυτης οικολογικής καταστροφής. Παίζουμε στο ποια γενιά θά'ναι η τελευταία.

the muppet show girls είπε...

Που τον ζούμε ήδη και δεν πρόκειται να μας ξυπνήσει ουδείς...
Κι αν ξεκινήσει κι ο δράκος της Ανατολής να καταναλώνει όπως οι αγγλοσάξωνες...να ετοιμαζόμαστε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας!

Π.

BioLogos είπε...

@Αrchon
Οι παραδοσιακοι ΧΥΤΑ , οι οποιοι εχουν καταργηθει στη Δ. Ευρωπη ειναι οι γνωστοι Χωροι Υγιεινομικης Ταφης Απορριματων, ενω οι νεας γενιας(σικ-εφαρμοζονται εδω και καμια 7ετια απο οσο ξερω) ΧΥΤΥ, αποτελουν ΧΥΤ Υπολειμματων.Αυτο ομως τι σημαινει?Παρεμβαλλεται μετα τη συγκομιδη των απορριματων και την τελικη ταφη σε ειδικα διαμορφωμενες κυψελες, ενα ακομα σταδιο.Το σταδιο αυτο περιλαμβανει το διαχωρισμο ανοργανων απο οργανικων(οχι με την αυστηρη χημικη εννοια) απορριματων.Ανοργανα π.χ ειναι τα υαλικα, πλαστικα, μπαταριες κ.ο.κ και οργανικο ειναι τα υπολειματα απο το φαγητο για παραδειγμα ή φυλλα,τα οποια μετατρεπονται σε κομποστ (σαν το λιπασμα).Οτι μενει λοιπον εκτος απο οργανικα και ανοργανα, ειναι οικολογικα αδρανη υλικα που πανε στο ΧΥΤΥ.Ελπιζω να σε καλυψα.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@Π.

Ο δράκος ήδη ξεκίνησε και το σενάριο είναι επιστημονικής πραγματικότητας. Αλλά ο δράκος δεν θέλει να κάνει κάτι που δεν κάνουμε ήδη εμείς. Μπορούμε να του αρνηθούμε την δική μας "ευημερία" ;

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@biologos

Ούτε εγώ το ήξερα. Σ'ευχαριστώ για την πληροφορία.

gartjoe είπε...

apostole xronia polla gia th giorth soy,ap ena filo soy "ksexasmeno" sth magoufa th germania