Τρίτη 10 Ιουλίου 2007

Aργά για δάκρυα...


Η επιστροφή είναι πάντα προβληματική. Χρειάζεσαι λίγο καιρό να βρεις το ρυθμό σου. Αλλά δε βαριέσαι κάτι τελειώνει, κάτι άλλο αρχίζει.

Τις μέρες που έλειπα, ψυχή τε και σώματι, από τον υπολογιστή δεν συνέβη και κάτι το συνταρακτικό. Δεν συνέβη κάτι το ασυνήθιστο. Μη μου πεις ότι σε σόκαραν οι φωτιές; Καλοκαίρι-Ελλάδα-δάσος-φωτιά είναι ένα ετήσιο, επαναλαμβανόμενο τετράπτυχο.
Ασυνήθιστη ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη φωτιά στην Πάρνηθα. Συνηθισμένη ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας μόνο για την Πάρνηθα. Την ίδια ώρα που στο Πήλιο 100.000 στρέμματα δάσους ( πέντε φορές η έκταση στην Πάρνηθα) γίνονταν στάχτη ουδείς ασχολήθηκε με αυτή. Ίσως διότι το Πήλιο έχει ακόμα δάσος για κάψιμο. Ενώ τώρα στην Αττική, τι θα δείχνουν τα κανάλια τα επόμενα χρόνια;

Τώρα κατάλαβες ότι δεν θα αναπνέεις στην Αθήνα; Πριν ανέπνεες; Τώρα κατάλαβες ότι το οικοδομικό σου δημιούργημα είναι παρά φύσιν; Αφού ποτέ σου δεν σε ενδιέφερε το περιβάλλον που ζεις, τι κλαίγεσαι τώρα; Ψηφίζεις πάρκιγκ και όχι πάρκο! Ψηφίζεις ανάπτυξη και όχι ανάσα! Ψηφίζεις άσφαλτο και όχι ασφάκα! Ψηφίζεις πολεοδόμο να σου "περάσει" το αυθαίρετο και όχι πολίτη να λες μια καλημέρα!
Τώρα γιατί κλαίγεσαι, μου λες;

29 σχόλια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Εναν δυνατο καύσωνα θελω.Μονο αυτο.
Ετσι για να δουμε τι ειχαμε και τι χασαμε...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@πρεζα tv

Ο δυνατός καύσωνας ήρθε με δενδροφυτεμένη Πάρνηθα. Και; Δροσίστηκες; Με τα τσιμέντα να "ανάβουν" και τα κλιματιστικά να δουλεύουν ακόμα και τη νύχτα; Με 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους;

Stardustia είπε...

πείτε με επηρεασμένη, αλλά ήδη έχω την εντύπωση ότι έχει αλλάξει κάπως η ζέστη στην πόλη, πιο σκληρή και πιο επίμονη...
ίσως να είναι οι χαμένες ανάσες τόσων δέντρων και ζώων που στοιχειώνουν τον αττικό ουρανό...

Stardustia είπε...

έχεις δίκιο... και χωρίς όλη αυτήν την φωτιά η απώλεια προϋπήρχε...

αλλά βλέπεις τώρα όλοι έχουν ένα τηλεκοντρόλ και κάνουν το σπίτι τους Σιβηρία, και καλά...

the muppet show girls είπε...

...και μάλιστα κροκοδείλια!
Βολεύουν άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό του φαίνεσθαι κι όχι του είναι.
Καλώς ανταμώσαμε Απειρώτα!

ΥΓ. Η φωτό του Αδάμαντα να δροσίζεται στο φεγγάρι είναι ταξιδιάρικη '-)))

Καλημέρες!

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@zoe

Σίγουρα κάθε επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολότερη για τους κατοίκους της Αθήνας. Αλλά έτσι είναι οι χρονιές στην Αθήνα τα τελευταία 45 χρόνια. Το κακό είναι πως το "αναπτυξιακό" μοντέλο της πρωτεύουσας ακολουθούν κατά γράμμα και όλες οι πόλεις της Ελλάδας κινούμενες από έναν ηλίθιο αρχοντοχωριατισμό που μεταφράζει την ανάπτυξη και την εξέλιξη σε ξερίζωμα πρασίνου για να φυτέψουμε τσιμέντο.


@the muppet show girls

Καλημέρα!
Και μάλιστα δάκρυα χωρίς έντονους μορφασμούς για να μην κοπούν τα σφιχτοδεμένα ράμματα της πλαστικής που κάναμε για να φαινόμαστε σοβαροί.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

καλώς βρεθήκαμε και πάλι, πατριώτη. Δε σου δίνω το χέρι, θα σε γεμίσω στάχτες...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@σπύρος

Γεια σου φίλε.
Εγώ θα σε γέμιζα άμμο αλλά μάλλον δεν θα σε ενοχλούσε ιδιαίτερα ;)

BioLogos είπε...

Όταν ήμουν πιτσιρικάς η σχωρεμένη η βάβω με έπερνε με το ποδηλατάκι και το ταπερ ανα χείρας και με πήγαινε στο δασύλλιο του Ξενία και στην κεντρική πλατεία.Δύο σημεία κεντρικά στην πόλη με πανύψηλα,περήφανα δέντρα που επόπτευαν τη ζωή στη μικρή μας πόλη.Τα παιδιά μας εμείς που θα τα πάμε?Στο πολυτελές τσιμεντο-χοτέλ ή στο πάρκινγκ τερατούργημα???Τα δέντρα έδωσαν τη θέση τους στους γερανούς και στις διαπλεκόμενες δημοτικές αρχές και κατασκευαστικές αρχές.
Με τις υγείες μας και δεν μας αξίζει να κλαιγόμαστε!

BioLogos είπε...

..."κατασκευαστικές εταιρίες"...ζητάω συγνώμη αλλά πάνω στον εκνευρισμό μου τα εμπλεξα.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@biologos

Οι παππούδες μας ζούσαν και φρόντιζαν για εμάς. Εμείς όμως οι εγωίσταροι ζούμε πάλι για εμάς.
"Κατασκευαστικές αρχές"...δεν ξέρω αν ήταν και τόσο λάθος αυτό που έγραψες.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άψογοοοος. Σωστό κείμενο. Εξάλλου, έμαθαν ποτέ οι Αθηναίοι να κινητοποιηθούν ή τα κανάλια για κάτι άλλο μακριά από την Αθήνα; Δεν είναι ότι το Πήλιο έχει για κάψιμο, είναι επειδή βρίσκεται πολύ μακριά από την Αθήνα.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@δείμος

Ειλικρινά αν πω αυτά που θέλω να πω περί Αθήνας αλλά και τρόπου σκέψης των εν Αθήναις κατοικούντων, φοβάμαι μήπως κατηγορηθώ για άκρατο Ψωμιαδισμό.

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Καλώς σε ξαναβρίσκω και εγώ Αποστόλη. Χρόνια πολλά για την γιορτή σου που πέρασε (αν και καθυστερημένα)

Ωραία η φεγγαράδα της φωτογραφίας , πιο όμορφη φυσικά από το φέγγος της φωτιάς.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@padrazo

Γεια σου κι εσένα!
Το φεγγάρι βάζει άλλες φωτιές!

Unknown είπε...

Αυτό που με πειράζει είναι ότι γίνεται ένας μικρός χαμός για την Πάρνηθα και μόνο και ο τρόπος. Τώρα θυμήθηκαν πόσο πολύτιμο είναι ένα δάσος? Κάηκε το Πήλιο, κάηκε η Αγιά, κάηκε ο Πόρος, κάηκε το Ρέθυμνο, κάηκε η μισή Ελλάδα φέτος με 100 φωτιές κάθε μέρα και δεν μιλάει κανείς. Μόνο όταν κάηκε ο Αθηναικός κώλος τους ευαισθητοποιήθηκαν. Ε, λοιπόν αφού κοιτάμε όλοι την πάρτη μας μόνο,τότε όταν καεί και ο δικός μου Ηπειρώτικος κώλος τότε θα ευαισθητοποιηθώ και εγώ. Δεν είναι του χαρακτήρα μου αλλά Ελλάδα είναι η Αθήνα (άντε και η Μύκονος), οι υπόλοιποι δεν υπάρχουμε, εκεί μας έχουν καταντήσει…

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@greek history x

Όσο κι αν ειλικρινά θέλω νά'μαι μετριοπαθής δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου.

Νέαρχος Γαλανάκης είπε...

Φίλτατε
Όλα όσα έγραψες ήταν σωστότατα, αλλά και οι παρατηρήσεις των φίλων σου πολύ εποικοδομητικές.Τον Πανίκα τί τον ήθελες στο σχόλιο σου

roidis είπε...

απελπισία. την νιώθω κι ας μένω έξω.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@νέαρχος γαλανάκης

Ο φίλτατος Πανίκας είναι η πολιτική έκφραση χιλιάδων συμπολιτών μας και αυτό είναι το δυσάρεστο. Ο ίδιος ο Πανίκας είναι μια μαριονέτα που κινείται κατά πως θέλουν οι ψηφοφόροι-πελάτες του.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@roidis

Απελπισία...ναι μάλλον αυτή είναι η κατάλληλη λέξη.

Νέαρχος Γαλανάκης είπε...

Άρα δεν έχει θέση στο πολύ σοβαρό blog σου

Ανώνυμος είπε...

Απολύτως σωστά αυτά που λέτε για τους Αθηναίους.

Όμως δεν έχει να κάνει μόνο η απόσταση και η προβολή από τα κανάλια της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.

Η Πάρνηθα ήταν το τελευταίο δασωμένο βουνό της Αττικής συνολικά, εκτός βέβαια από τον "τελευταίο πνεύμονα πρασίνου". Οπότε ως συνήθως πρέπει η κατάσταση να φτάσει στο μη παρέκει για να ξυπνήσει ο κόσμος, όχι μόνο εδώ διεθνώς συμβαίνει αυτό. Απλά εδώ το οικολογικό κίνημα είναι στα σπάργανα, αν όχι σε εμβρυακή κατάσταση ακόμη.

Ερωτώ όμως και το εξής, ως Αθηναίος, όταν καιγόταν το Μαίναλο, ο Ταΰγετος, το Πήλιο, η Σάμος και άλλα τόσα δάση της χώρας, η τοπική κοινωνία πώς αντέδρασε; Αυτή (πρέπει να) έχει [συνήθως] τον πρώτο λόγο.

Η αντίδραση φάνηκε τώρα αφ'ενός λόγω του "μη παρέκει" που προανέφερα, αλλά και γιατί υπήρξε ένας ιντερνετικός συντονισμός.

Εάν η μέχρι τώρα κινητοποίηση δεν ξεφουσκώσει, όπως πάρα πολύ φοβάμαι, είναι η ευκαιρία να ξυπνήσει και η περιφέρεια και να κινηθεί σε ανάλογη κατεύθυνση, με την υποστήριξη φυσικά του κόσμου που κατέβηκε στο Σύνταγμα, αυτό είναι (σχεδόν) σίγουρο.

Γιατί να μην παίξει μια κινητοποίηση από μπλόγκερς και μη του υπολοίπου Ελλάδος με βομβαρδισμό καναλιών, Βουλής και άλλων με μέηλ για τον αποκλεισμό της υπόλοιπης επαρχίας; Τα μέσα υπάρχουν, η αλληλεγγύη λείπει ως συνήθως εδώ κάτω.

Κι επειδή ίσως πολλοί να έχουμε βιαστεί να δούμε ένα νέο κίνημα, μια βασική ιδιότητα κάθε κινήματος είναι Ο ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ τώρα που η αστυνομία παρέα με την ασφάλεια ελέγχουν τα πάντα.

Η στάση απλά καταγγέλλω και προβληματίζομαι, αλλά δεν κάνω τίποτε τελικά μας έχει οδηγήσει σε αυτήν την ξεφτίλα. Το έχουνε πει οι Stereolab:

(L'enfer des formes)

On a le désir, on se dit il faut agir,
Mais cette lâcheté inavouable,
Nous rend bien trop gouvernables

BioLogos είπε...

Λίγο εκτός κλίματος αλλά για να παίξουμε κι όλας σε περιμένει μια πρόσκληση στο μπλόγκ μου.

Ανώνυμος είπε...

Αν είχαν κινητοποιηθεί οι Αθηναίοι σε κάθε καμμένο δάσος ΠΡΙΝ την Πάρνηθα, ίσως να την είχαν σώσει. Αν είχαν βάλει μερικές φωνές για τη ΔΕΗ, για τη Δασική Υπηρεσία, για περισσότερα αεροπλάνα πυρόσβεσης, κλπ.

Αλλά δεν τους ενδιαφέρει. Αυτή η πόλη-τέρας τρέφεται από την ανθρωπιά των κατοίκων της. Τους μεταλλάσει. Μέχρι που φτάσαμε εδώ. Και ξαφνικά, κάποιοι ξύπνησαν.

Κάποιος είπε για τις τοπικές κοινωνίες. ΟΚ, στο Πήλιο ο πληθυσμός είναι πόσος; Είναι 100.000? 200.000;

Αν η Αθήνα μάζεψε 5.000 πολίτες σε αυθόρμητη διαμαρτυρία (1 / 1.000), εκεί έπρεπε να μαζευτούν μόλις 200. Κατανοούμε λίγο τα μεγέθη;

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ν.γαλανακης

Έχω μεγάλη καρδιά και προσπαθώ να τους χωράω όλους αν και ο Πανίκας είναι large τύπος και δεν χωράει πουθενά

@ανώνυμος

Και γιατί να πρέπει να κινητοποιούνται ξεχωριστά οι της Αθήνας και ξεχωριστά οι της επαρχίας; Άλλο οξυγόνο παράγει η Πάρνηθα και άλλο ο Όλυμπος;

@biologos

Thanx πάω ευθύς να ανταποκριθώ στην πρόσκληση.

@espoir

Προνοητικότητα, πρόληψη πρέπει να σβηστούν από τα λεξικά μας. Έτσι κι αλλιώς είναι ανενεργείς ως έννοιες.

Ανώνυμος είπε...

Έλεγα κατ'αρχήν ότι η αποχαύνωση της υπόλοιπης χώρας δεν διαφέρει από αυτή των Αθηναίων. Είναι πανελλαδικό το κακό.

Δεν μίλησα για χωριστές συγκεντρώσεις ανά περιοχή, αλλά για το ακριβώς αντίθετο: να γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο για το περιβάλλον στην Αθήνα!

Και κατά βάση να είναι έστω και λίγο guerilla, αλλιώς και πάλι θα πάθουμε ό,τι και το φοιτητικό κίνημα, θα κλείνουμε ραντεβού με την αστυνομία και τα ξαδέρφια της τους μπάχαλους. Και τα ΜΜΕ θα το πάνε κλασικά εκεί που θεν.

Αν συμφωνάτε, να οργανωθούμε ρε παιδιά!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προτείνω να γίνει Πανελλαδικό Συλλαλητήριο για τα δάση στο Ηράκλειο, που με βολεύει και καλύτερα!

Σοβαρά τώρα: αν δεν πιέσουν ΣΟΒΑΡΑ οι τοπικές κοινωνίες τους βουλευτές τους (όπως πιέζουν αντίστοιχα οι Αμερικάνοι τους γερουσιαστές τους) προκοπή δε βλέπουμε. Και στις τοπικές κοινωνίες εντάσσω & την Α' Β' Αθηνών / Αττικής, κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή το θέμα από ό,τι βλέπω είναι η Αθήνα, αναφορικά με την πανελλαδική συγκέντρωση στο Ηράκλειο για τα δάση, έχω μόνο να αναφέρω ότι αυτή τη στιγμή καλώς η κακώς (δηλ. κακώς) τα Υπουργεία όλα πλην αυτού του Αιγαίου και της Μακεδονίας-Θράκης είναι όλα εδώ πέρα.

Οπότε είτε γίνει στο Ηράκλειο, είτε στο Νευροκόπι δεν παίζει απλά να έχει καμία απήχηση.

Αφού όλοι λέτε ότι σε τοπικό επίπεδο δεν παίζει σοβαρή κινητοποίηση και ότι τα ΜΜΕ δεν δείχνουν τίποτε πέραν των ορίων της Αθήνας (ούτε καν της Αττικής) γιατί είναι παράλογο το να γίνει ΕΔΩ μια διαμαρτυρία με πρόθεση όμως να κρατήσει κιόλας, δηλ. όχι μαζεύομαι κάπου και φωνάζω, μιλάμε για παρατεταμένη φάση.

Για πείτε...

Δεν υπερασπίζομαι με την καμία τους Αθηναίους, αφού ούτε ο ίδιος είμαι, λέω όμως ότι αν δεν γίνει κάτι μαζικό εδώ όπου δυστυχώς είναι τα πάντα, δεν πρόκειται να πετύχει κάτι. Και την ευθύνη θα την έχουμε όλοι εμείς για το ότι θα ξεφουσκώσει και πάλι.

Τέλος, αν στην επαρχία έχουμε 200 να μαζεύονται για ένα θέμα περιβάλλοντος και στην Αθήνα 5000, τότε αυτό δεν είναι αθηναϊκό φαινόμενο, σόρυ κιόλας.

Αν λείπει κάτι από το Γιουνανιστάν είναι ο ακτιβισμός, και είναι τεράστια η ανάγκη να εφευρεθεί. Ποικιλοτρόπως.