Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Ούτε Σοσιαλιστικό, ούτε Κίνημα!


Εδώ στην Ελλάδα λατρεύουμε να ζούμε και να σκεφτόμαστε για το τώρα. Μας είναι άγνωστη έννοια το μέλλον, αλλά εκεί που βγάζουμε σπυράκια είναι όταν χρειάζεται να θυμηθούμε το παρελθόν.
Τι άσχετα είναι όλα αυτά; Που κολλάνε; Μα φυσικά στα ρεζιλίκια του ΠΑΣΟΚ αναφέρομαι! Στη δημοκρατική εκλογή προέδρου του Κινήματος μέσα από πολιτικό διάλογο ιδεών, ανάμεσα σε συντρόφους που ολημερίς κι οληνυχτίς σκέφτονται το καλό της παράταξης και το δικό μας κατ'επέκταση.
Θέλεις να κάνουμε μια βολτίτσα στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του εώς τώρα; (Θες δε θες θα την κάνω!)
Το 1974 ο Α. Παπανδρέου με μια ομάδα εντελώς ετερόκλητων, ως προς τον χαρακτήρα αλλά και το πολιτικό τους στίγμα, ανθρώπων ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ. Εκεί ήταν ο Κουτσόγιωργας αλλά και ο Τρίτσης. Ο Λαλιώτης αλλά και ο Δρεττάκης. Ο Κουλούρης αλλά και ο Χαραλαμπόπουλος. Και πάνω από όλους και όλα ο Αντρέας! Ο Αντρέας που, αφού του την έκαναν με την Ένωση Κέντρου και δεν τον άφησαν να πάρει τα ηνία, το έβαλε μανιάτικο να κυβερνήσει. Και έφτιαξε τον πολιτικό αχταρμά που λέγεται ΠΑΣΟΚ. Με ζιβάγκο και αριστερές αντιαμερικανικές κραυγές που, λόγω πρόσφατης δικτατορίας, ήταν πιασάρικες.Με φοβερό λαϊκισμό (τύφλα νά'χει ο Καρατζαφέρης) και μπούρδες περί σοσιαλισμού, ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Μπέρκλεϊ, ένας πανέξυπνος άνθρωπος με επικοινωνιακό χάρισμα κατάφερε να πάρει την εξουσία που από καιρό λαχταρούσε. Και τότε άρχισαν τα ωραία.
Αφού από την αρχή έγιναν καπνός τα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" και " Έξω οι βάσεις", ο (επαναλαμβάνω) καθηγητής Οικονομικών Επιστημών ακολούθησε για μια τετραετία πολιτική " Δώσε πράμα στο λαό" για να αλλάξει στη συνέχεια το τροπάριο με τη φράση " Ο Έλληνας πρέπει να σφίξει τη ζώνη", που ακόμα να χαλαρώσει. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Σκάνδαλα, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, Κοσκωτάς κοκ.
Το χειρότερο, όμως, όλων επί κυβερνήσεων Αντρέα ήταν η λούμπεν υποκουλτούρα που επέβαλε στη χώρα. Και δεν μιλάω μόνο για την Τέχνη αλλά και για την καθημερινότητα. Με το πρόσχημα " Ο Λαός στην Εξουσία" η δημόσια ζωή κατακλύστηκε από αμόρφωτους, απαίδευτους ανθρώπους, κατώτατου κοινωνικού πολιτισμού όλους αυτούς δηλαδή που δημιούργησαν το "Κράτος ΠΑΣΟΚ". Με ευθύνη του Αντρέα (που ήταν πάνω από όλους και όλα) χάθηκε η πολιτική από τη χώρα. Χάθηκε ο πολιτικός λόγος από τη χώρα και όλα έγιναν ένα show εντυπώσεων και αναμετρήσεων προσχολικής ηλικίας. Οι πολιτικές συγκεντρώσεις έγιναν με την υπογραφή Μπιρσίμ "λαοθάλασσες" πλαστικών σημαιών!
Βέβαια κάτω από την ηγεμονική φυσιογνωμία του Αντρέα κανένας δεν τολμούσε να εκφέρει την παραμικρή διαφωνία. Διαφορετικά "κατέβαινε από το τρένο!"
Βέβαια όλα τα χρόνια αναγκάζονταν τα ετερόκλητα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να "συμβιώνουν" μεταξύ τους με έναν μανδύα ιδεολογικής ομοιογένειας που φυσικά ελάχιστοι πίστευαν. Κανονικός Φρανκενστάϊν το Κίνημα!
Με ένα άλμα στο χρόνο ερχόμαστε στο τώρα του ΠΑΣΟΚ και το πρόβλημα ενότητας που προσφάτως(;) προέκυψε. Σύντροφοι, ποτέ δεν ήσαστε ενωμένοι. Ίσως κάποιες στιγμές η αφθωνία πόρων σας ένωνε σε κοινούς "αγώνες" αλλά στην ουσία πάντα σιχαινόσαστε ο ένας τον άλλο. Με το στανιό αναγκαζόσαστε να συνομιλήσετε με τον σύντροφό σας και να φωτογραφηθείτε μαζί.
Το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν ένα τεχνητό κόμμα χωρίς αρχές, χωρίς μπούσουλα. Ένα δημιούργημα του ιδρυτή για το γινάτι. Και το πιθανότερο σενάριο είναι κάποια στιγμή να επιστρέψετε στις ρίζες σας... στο 14% του 1974!

19 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

και μη χειρότερα!...

ΠΡΕΖΑ TV είπε...

Πλακα πλακα...ολα παιζουν....

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@σπυρος

Τα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ ίσως να είναι καλύτερα για την κοινωνία. Η αποδόμηση των κομμάτων εξουσίας μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για την κοινωνία να προβληματιστεί από τις κατινιές των πολιτικών. Να δούμε επιτέλους ότι ο βασιλιάς ήταν τελικά γυμνός.

@πρέζα tv

Στο ΠΑΣΟΚ κατάφεραν μια ανιαρή εσωκομματική διαδικασία να αποκτήσει ενδιαφέρον-έστω και καφενειακού χαρακτήρα.

Archon είπε...

Διαφωνώ με το κείμενο σου σε πολλά σημεία αλλά αυτή είναι η άποψη σου και είναι σεβαστή , όπως έχω ξαναπεί πιστεύω ότι είναι λάθος να κρίνουμε το ΠΑΣΟΚ (όπως και όλα τα κόμματα) της περιόδου 74΄-89΄ με όρους του 2007, τότε υπήρχαν άλλες ανάγκες και προβλήματα τα οποία κατά την άποψη μου το ΠΑΣΟΚ χειρίστηκε με σχετική επιτυχία
Το θέμα είναι πως ο κόσμος και η κοινωνία άλλαξε και το ΠΑΣΟΚ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ψάχνουν την ταυτότητα και το νέο όραμα τους για την κοινωνία ,τώρα αν αυτό έπρεπε να γίνει πιο νωρίς ή με διαφορετικό τρόπο αυτό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα
Θα ήθελα πάντως να μάθω και την δική σου άποψη και πρόταση για ένα σοσιαλιστικό κόμμα κινηματικού χαρακτήρα, η απλή κριτική χωρίς αντιπροτάσεις δεν είναι παραγωγική όπως και οι αντιπροτάσεις που μοιάζουν με ευχολόγια και περιέχουν γενικολογίες
Λοιπόν?

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@archon

To σκεπτικό του κειμένου μου δεν ήταν να κρίνω το ΠΑΣΟΚ μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Εξηγώ-από τη δική μου οπτική γωνία- την όλη κουβέντα περί ενότητας του κόμματος και των εγγυητών αυτής. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση θα σε βοηθούσε να καταλάβεις ότι το συμπέρασμά μου είναι πως ποτέ το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ενωμένο αφού επι της ουσίας ποτέ δεν εξέφρασε μια συγκροτημένη ιδεολογία αλλά ήταν πάντα ένα χάος αντικρουόμενων συμφερόντων και ευαίσθητων ισορροπιών.
Από την άλλη τα περί νέων οραμάτων και ταυτοτήτων περιμένω κι εγώ κάποια στιγμή να τα ακούσω να διατυπώνονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα το μόνο που ακούω είναι εκθέσεις ιδεών. Ως πολίτης κρίνω αυτά που μου λένε οι υποψήφιοι κυβερνώντες και αναλόγως πράττω.
Ίσως όταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ λύσουν τις προσωπικές τους διαφορές βρουν λίγο χρόνο να οραματιστούν. Ως τότε ας απαντήσουν στα ερωτήματα ποιος την έχει μεγαλύτερη από τον Καραμανλή. Είναι άλλωστε το κεντρικό θέμα τις τελευταίες μέρες.

Archon είπε...

Αυτό είναι το κεντρικό θέμα που παίζουν τα κανάλια και θέλει να βλέπει ο κόσμος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (και το λέω γιατί το βλέπω και το ζω) το κεντρικό θέμα είναι άλλο πολύ πιο σοβαρό, άσε που είναι οφθαλμοφανές ότι και ο Γιώργος και ο Βενιζέλος την έχουν μεγαλύτερη από τον Καραμανλή…


(ο ένας την καράφλα και ο άλλος την κοιλία εννοώ…)

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@archon

:)

roidis είπε...

το φχαριστιέμαι όταν γράφεται έτσι, έστω και λιγουλάκι η Αλήθεια για αυτό το μόρφωμα που ονομάζεται και...σοσιαλιστικό.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@roidis

Απλά έχω κοντό λαιμό για να το παίξω στρουθοκάμηλος.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Μια μέρα εκεί που ο Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του.

Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να του κάνει το τεστ της «τριπλής διύλισης».

-«Tριπλή διύλιση» ρώτησε με απορία.

-Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις. Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια?

-Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...

-Μάλιστα. Aρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα. Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο αυτό της καλοσύνης.
Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό?

-Καλό? Όχι το αντίθετο μάλλον...

Aρα, συνέχισε ο Σωκράτης
-θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια.

Ο τύπος έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία

Παρόλα αυτά συνέχισε ο Σωκράτης
- Mπορεί ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί χρήσιμο σε κάτι?

-Όχι δεν νομίζω...

- Aρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω?

Ο τύπος έφυγε ντροπιασμένος και έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα.
"Μάλλον τους αρέσουν τα παραμύθια με δεξιούς δράκους και πρασινοσκουφίτσες..."

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως με το κείμενό σου. Η Ζημιά που ...έφερε στην Ελλάδα ο Αντρέας είναι τεράστια. Κυρίως δε στον κοινωνικό τομέα. Ζημιά που "γεννάει" ακόμη ...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@dionysos

Σοφόν το σαφές!



@κωστας

Και θα γεννάει.Διότι βολεύει.

Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα ζεις εσύ μας οδηγείς...


και έχουμε 2007...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@fuckingblogger

Φέτος είναι της μόδας οι μούμιες!
Και τον Τουταγχαμόν βγάλανε σε δημόσια θέα στην Αίγυπτο και τον Αντρέα στην Ελλάδα.

ανεστης είπε...

Παιδιά κανένας Ανδρέας και κανένα ΠΑΣΟΚ δεν φταίει αν η ίδια η κοινωνία δεν περνάει κρίση αξιών και προτύπων. Το Πασόκ δεν φταίει για όσα υποσχέθηκε ή -υποτίθεται-πως εκπροσωπούσε, φταίει για το οτι συσπείρωσε (σαν κόμμα εξουσίας) αυτά τα ετερόκλητα λαικιστικά στοιχεία που έτρεξαν να λαδώσουν το άντερό τους. Να καταλήξουμε λοιπόν (και να συμφωνήσω) οτι η ανυστερόβουλη προσφορά στην πολιτική πρέπει να παραμείνει θέμα ευπατρίδηδων αριστοκρατών που δεν έχουν ανάγκη να πλουτίσουν. Κάτι σαν τους αθνικούς ευεργέτες του 19ου αιώνα.

Νέαρχος Γαλανάκης είπε...

Όλα τα λεφτά στον Ανέστη. Μετά την Δευτέρα αρχίζουν τα ωραία

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@Ανεστη

Αυξάνονται οι φωνές περί αριστοκρατίας ή μου φαίνεται; Πάντως- και θα συμφωνήσω με τον κ. Γαλανάκη- είσαι ο πρώτος που παραδέχεται ότι το πολλιτικό σύστημα επί της ουσίας πρέπει να ταρακουνηθεί συθέμελα.

the muppet show girls είπε...

Τη δεκαετία του '80 στην Ελλάδα δεν την έζησα ως ενήλικη. Ήταν η εποχή που γεννήθηκα. Τα επακόλουθα της όμως τα ζω ακόμα και σήμερα. Από την οικονομία, την πολιτική, τον τρόπο σκέψης των Νεοελλήνων. Συμφωνώ κάθετα με τη φράση σου περί λούμπεν υποκολτούρας που έφερε αυτός ο συνδυασμός.
Όσο για το ΠΑΚ ποτέ του δεν άλλαξε στην ουσία με το πέρασμα των χρόνων. Φορούσε τους εκάστοτε μανδύες της επικοινωνιακής καμπάνιας και, ηθελημένα με μάτια και αυτιά κλειστά, πορευόταν στα...πακέτα.
Όσα συνέδρια κι αν κάνουν, όποιον κι αν εκλέξουν αύριο για πρόεδρο, δεν θα έχουν κάνει παρά μια τρύπα στο νερό. Επί της ουσίας, της ίδιας της ύπαρξης και ιδεολογίας πότε θα κουβεντιάσουνε;
Οι σοσιαλιστικοί εναγκαλισμοί τους στη Γαλλία (οι ΗΠΑ πάντα μάς έφερναν αναφυλαξία!) δεν τους έμαθαν το πιο ουσιαστικό.
Το Διάλογο. Αυτόν καθαυτόν κι όχι αερολογίες και μονολόγους για το θεαθήναι.
Καλά πανυγήρια την Κυριακή

υγ. Αληθεύει για 16χρονους ψηφοφόρους έτσι; Ψηφίζουν και τα μωρά μήπως;
'-PPP

Καλημέρες πολλές

mare είπε...

Διαφωνώ με το κείμενο σου σε πολλά σημεία αλλά αυτή είναι η άποψη σου και είναι σεβαστή .Δεν γνωρίζω αν έχεις βιωμένη εμπειρία από την ιστορική πορεία του πασοκ ή το κρίνεις από λεγόμενα άλλων. Σίγουρα με την απόσταση του χρόνου η κριτική διαφέρει, τότε υπήρχαν άλλες ανάγκες άλλα προβλήματα και προτεραιότητες.
Το θέμα είναι πως πράγματι ο κόσμος και η κοινωνία άλλαξε. Σήμερα είναι άλλα τα προβλήματα και το ΠΑΣΟΚ όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας ψάχνουν να βρουν λύσεις, τώρα αν αυτό θα γίνει σύντομα ή όχι είναι άλλη κουβέντα
Ο συντηρητικός επαρχιωτισμός της σημερινής κυβέρνησης με τις αλλεπάλληλες γκάφες που εκθέτουν την χώρα ,δεν νομίζω ότι πρέπει να μένει ακόμη στο απυρόβλητο της κριτικής μας.