Τετάρτη 21 Μαΐου 2008

Άνοιξέ το το ρημάδι!


"Μπάχαλο", λέει, θα γίνει στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω των κινητοποιήσεων φοιτητών και καθηγητών. Και χρειάζονται οι κινητοποιήσεις για να γίνει μπάχαλο; Δηλαδή, για να καταλάβω, τον υπόλοιπο καιρό λειτουργούν αρμονικά τα πανεπιστήμια;
Έχουν περάσει μερικά χρονάκια από την τελευταία μου επαφή με τη δημόσια εκπαίδευση αλλά αυτό δεν με εμποδίζει από το να έχω άποψη. Άλλωστε μία φορά στη ζωή σου να έχεις επαφή με το Δημόσιο αρκεί για να το γνωρίζεις μια ζωή.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί που κινητοποιούνται ενάντια στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια; Τι κακό φοβούνται ότι θα φέρει ο νέος νόμος και τι καλό θέλουν να διατηρήσουν με την κατάργησή του;
Για παράδειγμα γιατί αιφνιδιάστηκαν οι διοικήσεις των πανεπιστημίων με την πρόταση του υπουργού να καταθέσουν τα πλάνα τους για την επόμενη 4ετία αλλιώς θα σταματήσει η χρηματοδότηση; Δεν τους φτάνει ο χρόνος απαντούν. Μα τώρα θα σκεφτούν τι στόχους έχουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα; Την τελευταία στιγμή; Αυτό είναι δημόσια παραδοχή πως τόσα χρόνια λειτουργούν με αυτόματο πιλότο και αντί να πάνε στα σπίτια τους ντροπιασμένοι βγάζουν και "αντιστασιακή" γλώσσα...τρομάρα τους!
Επίσης δεν μπορώ να φανταστώ ποια αρρωστημένη φαντασία θεωρεί δημοκρατικό το να συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές μόνο οι εκπρόσωποι των φοιτητών-με όλες τις συναλλαγές παρέα- και όχι το σύνολο αυτών. Και κυρίως δεν μπορώ να φανταστώ, τον παραλογισμό να κινητοποιηθούν οι φοιτητές προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους...να μην συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές!
Το πιο βασικό όμως είναι ότι, όταν υπερασπίζεσαι το δημόσιο ανοιχτό πανεπιστήμιο δεν μπορείς να το κλείνεις.Τι καταλαμβάνεις τότε; Την ίδια την ελευθερία στη σκέψη, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, το ίδιο το άσυλο για το οποίο στα λόγια νοιάζεσαι. Απλά γιατί τότε βάζεις το βούτυρο πάνω στο ψωμί της ιδιωτικοποίησης.
Όταν στα λόγια νοιάζεσαι για τη μόρφωση με δημόσιο χαρακτήρα αλλά στην πράξη λοξοκοιτάς ποια πτυχία "έχουν" δουλειά γίνεσαι αναξιόπιστος σχετικά με τα κίνητρα που σε οδηγούν σε κινητοποιήσεις.
Όταν ως φοιτητής υπερασπίζεσαι το σουλτανάτο, της μοναδικής αλήθειας και ασυδοσίας των καθηγητών, δεν καταλαβαίνεις πως αυτό στρέφεται εναντίον σου;
Επομένως, αντί οι φοιτητές να κινητοποιηθούν για να αλλάξει, επιτέλους, κάτι στα πανεπιστήμια, κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δίνοντας δικαίωμα σε μια απολυταρχική και άκρως οπισθοδρομική κυβέρνηση να τους χαρακτηρίζει ως συντηρητικούς. Το πιο προοδευτικό κομμάτι κάθε κοινωνίας αυτή τη στιγμή φαίρεται με δημοσιοϋπαλληλικό τρόπο και μάλιστα του χειρίστου είδους!

9 σχόλια:

BioLogos είπε...

Έχετε βαλθεί με τον Ανέστη να με αναστατώσετε...Μετά από 3 χρόνια που η τριτοβάθμια φυτοζωεί παράλυτη κι ενώ οι υπηρέτες της ,οι καθηγητές και οι φοιτητές,τη χρησιμοποιούν για να παίξουν το παιχνίδι της "καμμένης γης" κόντρα στο υπουργείο, στο πανεπιστήμιο ένα πράγμα είναι σίγουρο.Τα ιδιωτικά θα λειτουργήσουν μια ώρα νωρίτερα και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αναβάθμισης των πανεπιστημίων δεν θα γίνουν ποτέ.
Όταν οι καθηγητές θέλουν να λειτουργούν με νοοτροπία τσιφλικά δίχως έλεγχο και τα χειραγωγούμενα παιδάκια νομίζουν πώς κάνουν επανάσταση δημιουργώντας κολητηλίκια και κονέ,τότε και στους Γερμανούς να δώσουμε το μάνατζερ, πάλι τίποτα δεν θα γίνει.
Μίλησες για συντήρηση και για δημοσιοϋπαλληλίστικη νοοτροπία παλαιοσυνδικαλιάρικη και οπορτουνιστική...έχεις πέσει μέσα.Απλά το αποκαλούνε "αγώνα" και "διεκδίκηση" να τσιμπάνε τα θύματα και να κάνουν και κανα παρτάκι που και που.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που ήδη υπάρχουν στη χώρα μας, είναι ένα μέρος του νέου νόμου. Υπάρχουν πολλά πράγματα όμως που δεν τα έχουμε ακούσει και συζητήσει καθόλου μέσα σε ένα γενικότερο πνεύμα "όχι σε όλα" που είναι επικίνδυνο και ολίγον φασιστικό θα έλεγα.

Khlysty είπε...

Για μερικές ιδέες δείτε αυτό: http://www.citypress.gr/ul/pages/20_05_08_parapol_a.pdf (κυρίως τις δύο τελευταίες ερωταπαντήσεις). Από εκεί και πέρα, τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν εντοπίζονται ΜΟΝΟ στις φοιτητικές παρατάξεις, ΜΟΝΟ στους πανεπιστημιακούς ή ΜΟΝΟ στη στάση της Πολιτείας. Υπάρχουν πολλές αλληλεπιδράσεις και πολλά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από το χάλι...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@khlysty
Πάντως η τρόπος που θα λειτουργήσει οτιδήποτε στο Δημόσιο τομέα αποφασίζεται από τις κυβερνήσεις και εκτελείται από τους πολίτες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό που φέρει τις κυβερνήσεις και τους πολίτες να υποβαθμίζουν από κοινού αλλά για διαφορετικούς λόγους την τριτοβάθμια (όπως καιτην α'βάθμια και τη β'βάθμια) εκπαίδευση.

Khlysty είπε...

Ξερείς, ακριβώς αυτό είναι και το κομβικό σημείο της υπόθεσης: αν δώσεις στα πανεπιστήμια το αυτοδιοίκητο και ταυτόχρονα τα υποχρεώσεις στη λογοδοσία για την κάθε πράξη τους (σημειώνω ότι στις ΗΠΑ τα πανεπιστήμια ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ από δ.σ.), τότε επί της ουσίας τα υποχρεώνεις να κάνουν τη δουλειά τους. Διότι, αν δεν την κάνουν, θα υπάρχουν κυρώσεις. Έτσι, πόσο εύκολα θα μπορεί ένας καθηγητής να είναι αλεξιπτωτιστής; Πόσο εύκολα θα μπορεί να κάνει το παιδί του καθηγητή; Πόσο εύκολα θα μπορεί να μασουλίσει χρήματα από τα διάφορα ΚΠΣ; Επίσης, πόσο εύκολα θα μπορούν οι παρατάξεις να κάνουν μπάχαλο τα ιδρύματα, όταν θα ξέρουν ότι θα χάνουν εξάμηνα, λόγω ακριβώς του συστήματος λογοδοσίας (εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, λογιστικοί έλεγχοι, κλπ); Πόσο εύκολα θα κρύβονται όλοι πίσω από τις αδυναμίες που προκαλεί η αποπνικτική παρουσία του Κράτους; Και, πόσο εύκολα θα μπορεί ο κάθε Στυλιανίδης να παίζει παιχνιδάκια εις βάρος του δημόσιου χαρακτήρα των ιδρυμάτων; Αυτό είναι το νόημα του διπόλου αυτοδιοίκητο-λογοδοσία, αυτό είναι που φρικάρει τους πάντες και γι' αυτό δεν θεσμοθετείται...

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

το σουλτανάτο, οι μπέηδες και τα χανουμάκια, τα τσιφλίκια, απειρώτα μου...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@σπυρος

Γενικώς το οθωμανικό δίκαιο!

the muppet show girls είπε...

Οι νόμοι για την παιδεία σε αυτήν τη χώρα διέπονται από ξεχωριστό δίκαιο. Αναρχοαυτόνομο. Τουτέστιν, αλλάζουν με τον ενίοτε υπουργό, ψηφίζονται εν μια νυκτί, δεν προηγείται διάλογος με τα πανεπιστήμια και δεν εφαρμόζεται, παρά μόνον αν συμφέρει μια συγκεκριμένη ομάδα κοινού.
Ναι, ξέχασα. Εδώ και καιρό δε μιλούμε για το γενικό συμφέρον του λαού, αλλά των ομάδων κοινού.
Λαός εν πλήρει άγνοια. Και ελώδη νωθρότητα.

Καλησπέρες

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@the muppet show girls


"Ελώδης νωθρότητα". Και ξέρεις τι ευδοκοιμεί στα έλη. Τα κουνούπια! Αυτά ντε που ρουφάνε το αίμα...