Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Το πόθεν και το έσχες...χέσε μέσα!


Αντιγράφω από το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ:

" Πήγαν με Τζάγκουαρ στα καμμένα. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου αφίχθη με τη λιμουζίνα ντυμένος οικολογικώς για να οργανώσει τη φιέστα του Καραμανλή στους πυρόπληκτους."

Ο κιτρινισμός της συγκεκριμένης εφημερίδας δεν θα αναπτυχθεί από εμένα. Τον θεωρώ αυτονόητο. Το στενόχωρο είναι ότι η φιλοσοφία που την χαρακτηρίζει έχει γίνει δημοφιλέστατη και στην κοινωνία. Ο λαϊκισμός δηλαδή.
Ο αναγνώστης διαβάζοντας την είδηση(;) μονολογεί "σα δεν ντρέπεται που πήγε με κοτζάμ Τζάγκουαρ στους καμμένους...". Δηλαδή αν πήγαινε με Λάντα; Τι θα άλλαζε; Αυτομάτως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ θα ήταν ένα λαϊκό παιδί που δεν πολυδιαφέρει από τους καμμένους-καϋμένους.
Και ρωτάω εγώ ο αφελής. Κλεμμένη την έχει την Τζάγκουαρ; Αν ναι αλλάζει η ιστορία. Αν τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για Τζάγκουαρ τότε ο πρόεδρος πρέπει να απολογηθεί γι'αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους πολιτικούς. Βλέπουμε κάθε χρόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία και κουνάμε το κεφάλι λέγοντας " ρε κοίτα να δεις τι ακίνητα έχει ο τάδε βουλευτής ή ο δείνα υπουργός".
Εδώ μιλάμε όμως για λαϊκισμό, για κουτσομπολιό της τελευταίας Κατίνας. Απ' όσο ξέρω το "έχειν" δεν είναι ποινικό αδίκημα στη χώρα μας, εκτός κι αν έχουμε κομμουνισμό και δεν τό 'χουμε πάρει χαμπάρι. Το "πόθεν" είναι αυτό που πρέπει να εξετάζουμε!
Στην αρχάια Αθήνα, που η δημοκρατία είχε αρχές και κανόνες, όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, είχαν δικαίωμα να αναλάβουν κάποια δημόσια θέση κατόπιν κλήρωσης. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους δικαιούνταν αποζημίωση (όπως τώρα οι βολευτές) έτσι ώστε να συντηρούνται αυτοί και οι οικογένειές τους. Μία μέρα πριν αναλάβουν και μια μέρα μετά το τέλος της θητείας τους γινόταν καταμέτρηση της περιουσίας τους. Αν την έβρισκαν μεγαλύτερη τότε...μαύρο φίδι που τους έτρωγε!
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ βέβαια, που κι αυτός έχει λαϊκίστικη νοοτροπία και σ' αυτή θα στηριχτεί αύριο για να γίνει βολευτής, έσπευσε να διαψεύσει το άρθρο λέγοντας ότι είναι ψευδές, αποτέλεσμα φωτομοντάζ και ότι ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης παλαιού αυτοκινήτου.
Και ξαναρωτάω. Θα ήταν κακό να είχε Τζάγκουαρ; Εκτός κι αν είναι μια δημόσια ομολογία πως ένας πολιτικός με Τζάγκουαρ είναι απόδειξη διαφθοράς, οπότε και αλλάζουν τα δεδομένα αφού σίγουρα αυτός κάτι παραπάνω ξέρει από εμάς τους αδαείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: