Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Πώς είπατε;




Τελικά ποιος είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός;
Ερώτημα που κατά καιρούς στροβιλίζεται στο μυαλό μου χωρίς να μπορώ να βρω έναν ορισμό, παρά μόνο περιστασιακά να παρακολουθώ συμπεριφορές που, ίσως αυθαίρετα, τις κατατάσσω στη μία ή την άλλη ομάδα.
Με αφορμή τη χτεσινή εκλογή Σαμαρά τολμώ να πω, πως ήταν έκπληξη για μένα η συμπεριφορά συμπολιτών μου, οι οποίοι αν και τοποθετούνται είτε μόνοι τους είτε από συνήθεια στη "συντηρητική" πλευρά της κοινωνίας μας, εντούτοις έκαναν ένα βήμα εμπρός καταψηφίζοντας στην ουσία το οικογενειακό δίκαιο που επικρατεί στην Ελλάδα και επιβάλει, κατά κάποιο τρόπο, παιδί-εγγόνι-ανηψιός πρωθυπουργού να πρέπει με το στανιό να γίνει επίσης πρωθυπουργός.
Κάτι ανάλογο ήταν και η περσυνή εκλογή του Ομπάμα στις ΗΠΑ. Ποιος να περίμενε, μια κοινωνία σχεδόν σκοταδιστική, άραγε ότι θα εξέλεγε έναν μαύρο πρόεδρο;
Αντίθετα τέτοιες εκπλήξεις δεν έχω γευτεί από τον "προοδευτικό" κόσμο. Ζώντας μέσα σε μια νιρβάνα αυταπόδεικτου και εργολαβικού προοδευτισμού, αδυνατούν πλέον να εκπλήξουν τον ίδιο τους τον εαυτό κάνοντας κάτι το διαφορετικό.

7 σχόλια:

ανεστης είπε...

Ναι, έχεις δίκιο για τη μονολιθικότητα της "δημοκρατικής παράταξης" αλλά μην τρελένεσαι, δεν είναι οτι περάσανε σε υπερβατικό στάδιο οι δεξιοί, απλά βρήκαν καλή λύση για να μη κατσικωθεί ο Μητσοτάκης ΙΙ the sequel

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Εννοείται πως δεν περάσαν σε υπερβατικό επίπεδο, αν και μια υπερβασούλα την έκαναν. Δυστυχώς η μονολιθικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό της αριστεράς. Εκεί είναι που έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αριστοκρατικό προοδευτισμό σε σημείο που να θεωρούν ότι και η κλανιά τους αποτελεί νεωτερισμό στο πολιτικό μας γίγνεσθαι, απορώντας πώς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το προωθημένο μήνυμά της.

ανεστης είπε...

Σωστός! και το πρόβλημα είναι οτι όσο πιο αριστερά τόσο πιο δύσκαμπτοι και πιο μονολιθικοί, τόσο πιο θεωρητικοί κι αποκομμένοι απο την πραγματικότητα. Να φταίει οτι στην Ελλάδα δεν περάσαμε τον κομμουνισμό στην ώρα του;

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για τις ΗΠΑ κάνεις ένα μεγάλο λάθος. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το πιο συντηρητικό και ταυτόχρονα το πιο προοδευτικό δυναμικό στον κόσμο. Δεν είναι με τίποτα σκοταδιστική ήπειρος -γιατι δεν είναι απλά έκαν εθνικό κράτος. Δε μπαίνει σε κανένα καλουπι. Αν και ο Σαμαράς είναι πιο συντηρητικός κατά τη γνώμη μου από τυν Ντόρα, πιο κλασσικός δξειός.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Ίσως νά'χεις και δίκιο για τις ΗΠΑ. Απλά χωρίς, σε καμία περιπτωση, να γνωρίζω από μέσα την αμερικανική κοινωνία αυτό που έγραψα είναι η αίσθηση που έχω ως "απ'έξω". Εντούτοις η εκλογή Ομπάμα ξεφεύγει από το γνωστό καλούπι του Προέδρου των ΗΠΑ.
Από την άλλη το κείμενό μου σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναφορά στα πιστεύω του Σαμαρά και της Ντόρας και τι πρεσβεύει ο καθένας. Είναι ο μέσος δεξιός πολίτης που έκανε την έκπληξη τελικά σε αντίθεση με το μέο αριστερό που έχει στρογγυλοκαθήσει πάνω στη δεδομένη (από ποιον άραγε) προοδευτικότητά του.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Μη ξεχνάτε ότι στις διακηρύξεις του υπήρξε σκόπιμα νεφελώδης όπως και ο Γ. Παπανδρέου άλλωστε. Περιμένετε να τα βάλει με το μονοπώλειο των ελληνικών διυλιστηρίων, με την οικογενειοκρατία των εφοπλιστών ή με τις εξωχώριες των μεντια, μη τρελλαθώ κιόλας.....Ε τους εργολάβους πουναι αχάριστοι άνθρωποι μπορεί να τους έχουν πολλοί άχτι,φάγανε φάγανε και τα τσιμέντα χοληστερίνη στάζουνε....

Ανώνυμος είπε...

ρε παιδιά χαλαρώστε λίγο...δεν είπαμε ότι βγάλαμε τον ΜΕΣΣΙΑ!!!