Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

Το νερό, νεράκι !


Επειδή εδώ στην Ελλάδα η λέξη "προνοητικότητα" είναι άγνωστη και επειδή για όλα τα θέματα λειτουργούμε υπό το καθεστός του πανικού και ενός υποκριτικού ενθουσιασμού ας πούμε δυο λογάκια.
* Βάσει στοιχείων της ίδιας της ΕΥΔΑΠ από την ετήσια κατανάλωση νερού στη χώρα μας το 87 % αφορά στην άρδευση γεωργικών εκτάσεων. Το ποσό αυτό είναι υπερβολικά μεγάλο λόγω των απωλειών νερού εξ'αιτίας του κάκιστου δικτύου αρδευτικών καναλιών (που φτάνει περίπου στο 50 %), του λανθασμένου τρόπου άρδευσης (ντάλα μεσημέρι στους 40 βαθμούς και όχι υπό σκιά ή το βραδάκι) και λόγω της καλλιέργειας υδροβόρων φυτών (πχ βαμβάκι) που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
* Η οικιακή χρήση αντιστοιχεί στο 10 % περίπου της ετήσιας κατανάλωσης. Βέβαια και σ'αυτή την περίπτωση οι απώλειες λόγω δικτύου κυμαίνονται από 10 εώς 40 % του κυκλοφορούντος όγκου νερού, ανάλογα με το βαθμό συντήρησης του δικτύου από τους δήμους.
Το υπόλοιπο 3 % περίπου πηγαίνει για βιομηχανική χρήση.

Βλέπουμε από τα παραπάνω στοιχεία (που επαναλαμβάνω η ίδια η ΕΥΔΑΠ δημοσιεύει) ότι ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος σπατάλης νερού στη χώρα μας είναι το κακό, απαρχαιωμένο και λάθος συντηρημένο δίκτυο διανομής του νερού. Το ξαναζεσταμένο μέτρο της κοστολόγησης του νερού αναλόγως της κατανάλωσής του, αποτελεί καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο, που ουδεμία σχέση έχει με διαδικασίες ορθολογικής διαχείρησης των υδάτινων πόρων στη χώρα μας,ούτε φυσικά δημιουργεί συνθήκες εξοικονόμισης νερού για το μέλλον.
Έτσι πριν πληρώσουμε τον επόμενο φορομπηχτικό λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ ίσως θα ήταν φρόνημο να ζητήσουμε εξηγήσεις από την εταιρία για τα εκατομμύρια των κυβικών νερού που χάνονται εξ'αιτίας της!

7 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

για δώσε ανταπόκριση: ο Λούρος, ο αγαπημένος μου ποταμός, έχει νερό φέτος;

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Πολύ καλά κάνεις και ανοίγεις αυτό το θέμα. Πρέπει να το παρακολουθήσουμε με προσοχή και να παρέμβουμε όσο και όπως μπορούμε.
Καλήμέρες

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@σπύρος σεραφείμ

Ακόμα έχει.Κάτι χιόνια που έπεσαν αργά φέτος την σώζουν την κατάσταση.Πάντως-χωρίς παρεξήγηση-Άραχθος και Βοϊδομάτης είναι πιο όμορφα ποτάμια!


@ padrazo

Αντικειμενικά υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα με την ποσότητα του υπάρχοντος διαθέσιμου νερού. Το να χάνεται, όμως, σχεδόν το μισό νερό, στο δρόμο από τους ταμιευτήρες μέχρι τις βρύσες, δεν έχει καμία σχέση με τις κλιματικές αλλαγές.

ανεστης είπε...

και ότι ήμουν έτοιμος να ασχοληθώ με το θέμα!
Με μισο-κάλυψες. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η πολιτική που "ακολουθείται" με τη γεωργική χρήση. Όποιος γουστάρει μπορεί να κάνει ότι γεώτρυση θέλει. Το αποτέλεσμα είναι η διάβρωση του υδροφόρου ορίζοντα πέρα απο κάθε όριο! Το νερό πάει χαμένο με το πότισμα που περιγράφεις (πάνω απο το μισό) και ΚΑΝΕΙΣ δεν κάνει τίποτα.
Και αν η δυσική Ελλάδα ακόμα δεν έχει τόσο μεγάλο πρόβλημα, η κατάσταση σε Θεσσαλία και Στερεά είναι απελπιστική.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Επιβάλεται να γράψεις για να προσεγγιστεί το θέμα στην πραγματική του διάσταση και όχι σε ευχολόγια και μέτρα του στυλ βάζω τούβλο στο καζανάκι.

o kairos είπε...

Καλε μου φιλε,τα ειπες ολα για τον γραψαρχιδισμο των συμπατριωτων.Ολα τα αλλα ειναι για αλλοθι.Ο αγαπημενος μου Βοίδοματης ειναι ο ωραιοτερος,οπως λες,αλλα δεν εχει τις πλατανοαπλωσιες και τις πεστροφες του Λουρου,να ναι καλα ο ποταμος κι εσυ.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Ως πιο ορεινός στην καταγωγή έχω μια μεροληψία στον Άραχθο που τον βλέπω να ανεβοκατεβαίνει και να στριφογυρίζει σε χαράδρες.