Πέμπτη 7 Ιουνίου 2007

Ε.Σ.Υ. (εγώ & εσύ)


Πριν λίγες μέρες είχα έναν έντονο διάλογο- μια έντονη κουβεντούλα- με τον φίλο padrazo σχετικά με τους τρόπους, τις μεθόδους, τις πρακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αυτό που μου "κόλλησε" ήταν μια αποστροφή του σχετικά με το εθνικό σύστημα υγείας και κατά πόσο θα ήταν δημιουργικό να ξεκινήσει μια κουβέντα γύρω από αυτό. Και κόλλησα κυριολεκτικά.

Σκεφτόμουν όλες αυτές τις μέρες τι θα μπορούσαμε να πούμε για το σύστημα υγείας στην Ελλάδα; Επί της θεωρίας ή επί της πράξης; Το να βουτήξουμε μέσα στην ατελείωτη νομοθεσία που αποτελεί όλο το σύστημα, το μόνο σίγουρο είναι πως θα πνιγούμε. Να μιλήσουμε για τις αστοχίες του, την παθογένειά του ή για μεθόδους θεραπείας, προϋποθέτει καλή γνώση της προαναφερθείσας νομοθεσίας.

Όλοι, όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι κάτι δεν πάει καλά στον χώρο της υγείας. Και το λέμε, όχι γιατί το έχουμε κατανοήσει ή βιώσει, αλλά διότι τίποτα σ'αυτή τη χώρα δεν λειτουργεί σωστά, άρα και ο τομέας της υγείας. Πάνω απ'όλα είμαστε υποψιασμένοι για το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, δικαιοσύνης, πολεοδομίας, παιδείας κτλ.
Κάποτε είχα ακούσει μια πρόταση για το πώς θα βελτιωθεί το Ε.Σ.Υ. αντιγράφοντας το σουηδικό μοντέλο. Είχα συμπληρώσει την συγκεκριμένη πρόταση με την αντιγραφή και του σουηδού πολίτη ταυτόχρονα.

12 σχόλια:

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Λες να γίνουμε Σουηδία, Απείρωτά μου;
Εγώ πιστεύω ότι θα παραμείνουμε...
Σουηδική Αραβία!
καλημέρες!

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Καλημέρα Σπύρο.
Σουηδική Αραβία...ναι κάπως έτσι είμαστε. Ή όπως το είχε πει και κάποιος άλλος, ο Έλληνας είναι Τούρκος που νομίζει πως είναι Ιταλός. Μπαξίσι, πεσκέσι, ρουσφέτι αλλά ντυμένος με αρμάνι.

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Να είμαστε καλά να "τσακωνόμαστε" Αποστόλη .

Νομίζω ότι είναι χρήσιμη μια ενημέρωση για το Εθνικό σύστημα υγείας, ειδικά από τους ανθρωπους που το ζούνε από μέσα. Και επειδή το blog "Για την Αμαλία" τελείωσε με πανηγυρισμούς και αριθμολαγνεία ίσως χρειάζεται κάτι άλλο πιο σεμνό και πιο ουσιαστικό. Για σκέψου άλλο ένα blog. θεματικό blog.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@pasrazo

Το να δημιουργήσω ένα blog θεματικό είναι πάνω από τις δυνατότητές μου. Απαιτεί αφοσίωση και πάρα πολύ έρευνα. Σκοπός είναι, όπως είπες, να είναι σεμνό και ουσιαστικό, άρα όχι κάτι άρπα κόλλα. Μπορούμε όμως να συζητάμε μέσω των υφισταμένων blogs αρκεί να γίνεται δημιουργικά. Προσωπικά έχω τη διάθεση να αναφέρομαι με την ελάχιστη πείρα μου σε θέματα ουσίας γύρω από την υγεία.

ανεστης είπε...

Ότι και αν κάνουμε, το μόνο που παίρνει υπ όψιν η "πολιτική ηγεσία" είναι η ανάλογη ερώτηση στις δημοσκοπήεις για το αν η υγαία είναι λόγος για να καταψηφιστεί ένα κόμμα. Πάρτε το απόφαση, τα προβλήματα στη Ελλάδα δεν είναι για να λύνονται αλλά για να έχουν πολιτικό όφελος στη εκάστοτε αντιπολίτευση. Και αυτά τα περι blogs, και του να κάνουμε σχετική θεματολογία... εχέσθη η φορβάς εν τω αλωνίω

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ ανέστης

Αν δεις πώς είναι οργανωμένο το σύστημα υγείας καταλαβαίνεις ότι ο μόνος ρόλος του είναι η ταλαιπωρία όλων των εμπλεκομένων-ασθενών και εργαζόμενων.

ανεστης είπε...

Άρα για να επιζήσουμε... στο εξωτερικό!

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανεστης

Φυσική επιλογή. Όποιος αντέξει είναι γερό σκαρί και τα γονίδιά του αξίζουν να διαιωνιστούν.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Δεν ξέρω για το Σουηδικό μοντέλο, θα σας πω για το Ελβετικό γιατί έζησα εκεί αρκετό καιρό. Λοιπόν, εκεί έχουν δημόσια υγεία αλλά με ιδιωτική ασφάλιση. Που απλά σημαίνει ότι εσύ επιλέγεις την ασφαλιστική και τι πακέτο θέλεις να έχεις. Από την στιγμή που θα καλύψεις το λεγόμενο franchise, πληρώνεις συνεισφορά 10% για όλες τις υπηρεσίες, φάρμακα κτλ. Μπορείς να πας σε ιδιώτη γιατρό αλλά αν χρειαστεί να νοσηλευτείς μπορείς να πας σε δημόσιο νοσοκομείο. Φυσικά αν είσαι ο κύριος Ζαμπλουτίδης μπορείς να πας σε ιδιωτικό, αυτό θα σου στοιχίσει παραπάνω. Όμως δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις γιατί όλα τα δημόσια νοσοκομεία είναι άριστα σε υποδομές και προσωπικό. Το λέω αυτό από προσωπική πείρα. Όλες οι ασφάλειες καλύπτουν έξοδα τοκετού 100% (σε δημόσιο πάντα, που είναι τρεις φορές καλύτερο από το Μητέρα εδώ). Και δεν μιλάω για την συμπεριφορά των γιατρών. Άψογη.
Δεν ξέρω τι φταίει για το χάλι της υγείας στην Ελλάδα. Ας το βρουν οι υπεύθυνοι. Και όταν πάνε ταξιδάκια αναψυχής στας Ευρώπας, ας ρίξουν και μια ματιά στο πως δουλεύουν τα πράγματα εκεί. Εκτός αν θέλουν να μας έχουν στο σκοτάδι για να μας μεταχειρίζονται πιο εύκολα. Λέω, δεν ξέρω.
Καλησπέρα και συγνώμη για το σεντόνι!

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ο επιστημονας

Μια χαρά είναι τα σεντονάκια.
Πιστεύω-και δεν ανακαλύπτω την πυρίτιδα- ότι κάθε σύστημα δουλεύει καλά ή όχι από εμάς τους ίδιους.Δεν είναι κάτι το απρόσωπο που πάει με αυτόματο πιλότο. Στην Ελβετία έχουν υπηρεσίες υγείας που εσύ είπες ότι τις παρέχουν ευγενέστατοι άνθρωπο.
Αντίθετα στην Ελλάδα υπάρχει από την κορυφή ως τα νύχια ένας ψευτοτσαμπουκάς, μια κουραδομαγκιά να το πω; Λείπει η φυσική ευγένεια, η συναίσθηση του καθήκοντως, η ανάληψη ευθύνης, με λίγα λόγια αυτό που λέμε επαγγελματισμός. Αντίθετα οι συνηθέστερες εκφράσεις που θα ακούσεις σε ένα νοσοκομείο είναι "που να τρέχω τώρα;" ή " όπως το έκαναν και οι προηγούμενοι" ή "δεν μιλήσατε με μένα, ψάξτε το γιατρό πουσας κοίταξε" ή " δεν είναι δικό μας περιστατικό" κτλ. Δεν ξέρω ανέγινε αντιληπτο το ύφος των εκφράσεων.

Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ είπε...

Ok, σύμφωνοι, είναι και θέμα ανθρώπων και παιδείας και ανατροφής. Ο Ελληνάρας με το (ψευτο)επιχείρημα της αμεσότητας και της μαγκιάς έχει χάσει την ευγένεια. Και μιλάω για τυπική ευγένεια, πες το επαγγελματισμό αν θες.
Όμως πρώτα από όλα είναι θέμα δομής και οργάνωσης. Εδώ για να πληρωθούν τα νοσήλεια πρέπει να μπεις σε απίστευτη γραφειοκρατία και μάλιστα για χρήματα που έχεις πληρώσει ο ίδιος στο ταμείο σου. Άσε που υπάρχει μια τεράστια ασάφεια στο τι καλύπτεται και τι όχι. Άσε που για να κάνεις εξετάσεις πρέπει να μπεις στη λίστα ένα χρόνο πριν. Οπότε λες "δε γ.... πάω σε ιδιωτικό να τελειώνω" κοκ.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Mα αν δεν υπήρχε γραφειοκρατία και χιλιάδες χαρτογιακάδες με μια σφραγίδα στο χέρι, πώς θα έκαναν οι βουλευτές μας τα ρουσφέτια τους; Οι υπάληλοι στην Ελλάδα καλύπτουν πάγιες και ρουσφετολογικές προεκλογικές ανάγκες!
Αξίζει μια βόλτα στην ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας www.mohaw.gr όπου θα δεις στο κεφάλαιο νομοθεσία τον νόμο για την διοικητική διάρθρωση του Ε.Σ.Υ. 27 σελίδες διοικητικών θέσεων προϋσταμένων και υφισταμένων, προέδρων και γενκών γραμματέων...σκέτος λαβύρινθος!