Τετάρτη 20 Ιουνίου 2007

Μετανάστευση-Μετανάσταση


Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ( UNHCR ), ο αριθμός των προσφύγων το 2006 ανήλθε σε 10 εκατομμύρια. Δηλαδή μια Ελλάδα μετακινήθηκε, κυρίως λόγω πολέμου. Σ'αυτό το νούμερο δεν υπολογίζονται τα 4,3 εκατομμύρια Παλαιστινίων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους και ζουν σε άθλιες συνθήκες σε γκέτο του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιορδανίας.
Από τους υπόλοιπους πρόσφυγες η πλειοψηφία είναι οι Ιρακινοί και οι Αφγανοί. Επιτυχές το έργο εκδημοκρατισμού των χωρών αυτών και εποικοδομητικό για τους κατοίκους τους. Τα νούμερα ίσως είναι κουραστικά αλλά αξίζει τον κόπο να τα δούμε στα δικά μας μεγέθη για να κατανοήσουμε το πρόβλημα. Συνολικά 4,4 εκατομμύρια Ιρακινοί- μια Αθήνα δηλαδή- αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και να μετακινηθούν είτε εκτός είτε εντός της χώρας. Ο αντίστοιχος αριθμός των Αφγανών είναι 2,1 εκατομμύρια πρόσφυγες-δηλαδή δύο πόλεις σαν την Θεσσαλoνίκη.
Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι Δυτικοί το πρόβλημα για το οποίο έχουν την απόλυτη ευθύνη; Η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες ( ACLU) κατέθεσε μήνυση κατά της κυβέρνησης, μετά τις καταγγελίες δύο υπό απέλαση μεταναστών, ενός Σενεγαλέζου και ενός Ινδονήσιου, ότι τους χορηγήθηκαν παρά τη θέλησή τους ισχυρά ψυχότροπα φάρμακα.
Θα μου πείτε ότι στις ΗΠΑ είναι...κακοί. Οι...καλοί Ευρωπαίοι ψάχνουν συνεχώς νομικές φόρμουλες έτσι ώστε να αποτρέψουν τους μετανάστες-πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη. Και φυσικά κάθε μέσο είναι θεμιτό. Ξεχάσαμε μήπως τη βύθιση στην Αδριατική ενός πλοίου με μετανάστες από τις Ιταλικές λιμενικές αρχές;
Ξεχάσαμε κιόλας τους Μικρασιάτες;

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Οι...καλοί Ευρωπαίοι ψάχνουν συνεχώς νομικές φόρμουλες έτσι ώστε να αποτρέψουν τους μετανάστες-πρόσφυγες να περάσουν στην Ευρώπη. Και φυσικά κάθε μέσο είναι θεμιτό.."

Οι καλοί Ευρωπαίοι, δείτε:
1. EU outposts turn into fortresses
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4294426.stm
2. In pictures: Europe's 'final frontier'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/3605113.stm
3.Through the Razor Wire and into the EU
http://www.spiegel.de/international/0,1518,377783,00.html
4. African migrants 'left in desert'
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4319828.stm
5. The human cost of «Fortress Europe»: asylum-seekers unfairly detained and unfairly expelled
http://www.libertysecurity.org/article308.html
6. Mετανάστες πέθαναν στα Ευρωπαϊκά Σύνορα
http://fortresseurope.blogspot.com/2006/02/m.html

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ l'enfant de la haute mer

Σ'ευχαριστώ για τις παραπομπές.

BioLogos είπε...

Επισης να μην ξεχασουμε τις πλατες που καναν οι ευρωπαϊκες κυβερνησεις στα αεροπλανακια της CIA.Τι εγινε με το Βουλγαρακη και τους Πακιστανους??Ακουσε κανεις τιποτα?

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@biologos

Όλοι ακούσαμε αλλά αφ'ενός σφυρίξαμε κλέφτικα, αφ'εττέρου (το χειρότερο) αδιαφορήσαμε για το θέμα με τον ίδιο τρόπο που θα αδιαφορούσαμε πχ για τον καιρό στην Αυστραλία. Για τον ολοένα και περισσότερο εσωστρεφή Έλληνα οτιδήποτε έξω από την πόρτα του σπιτιού του είναι αδιάφορο

Archon είπε...

apeirotas anarwtiemai edw kai kairo,exw rwtisei kai kana dyo filous kai gnwstous kai kaneis den gnwrizei kai me aformi ayto to post thelw na rwtisw kai esena, sta giannena yparxei kapoio programma ypodoxis gia tous metanastes? yparxei kapoia dimotiki i dimosia arxi pou asxoleitai mazi tous? gnwrizei kaneis posoi einai, pou menoun, pws zoun,katw apo poies synthikes douleuoun, an exoun provlimata, an ta paidia tous pane sxoleio, an exoun iatriki perithalpsi???
apantise mou an ksereis pragmatika to exw aporia

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω ιδέα. Το post είναι καθαρή αυτοκριτική.

Archon είπε...

den exei na kanei me sena... alla re gmt yparxoun para polloi metanastes sta giannena tous vlepoume kathe mera brosta mas stous dromous, se douleies kai kanenas ma kanenas den exei endiaferthei oute gia to pio aplo posoi einai autoi oi anthrwoi kai pou menoun...

opote kales oi diamartiries gia to xenia kai ta xrei tou dimou alla as koitaksoume kai merika pragmata pou exoun na kanoun me anthrwpines zwes
pantws an matheis tpt rikse ena syrma

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@αrchon

Λοιπόν κοίταξα και στη νομαρχία και στο δήμο και δεν υπάρχει ειδική υπηρεσία ή πρόγραμμα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Μόνο στη νομαρχία υπάρχει τμήμα για τους μετανάστες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα εργασιακά.
Μετά υπάρχει το διαπολιτισμικό σχολείο αλλά μέχρις εκεί.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως μία παράκαμψη από το "Δίκτυο Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων" θα ήταν πιο αποδοτική για την έρευνά σας?

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@l'enfant

Επειδή όμως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα-η συγκεκριμένη οργάνωση δείχνει τοπική- ψάχνουμε και τα δεδομένα της επαρχίας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω πως είναι τοπική. Πριν δεκαπέντε μέρες έκαναν εκδήλωση στην Κομοτηνή. Πιστεύω πάντως πως οι εικόνες από την απέναντι πλευρά είναι πάντα πιο προσοδοφόρες.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@l'enfant

Το είπα τοπική διότι διάβασα πως έχουν συγκεντρώσεις κάθε Δευτέρα στα γραφεία που βρίσκονται στην Αθήνα. Για κάποιον μετανάστη-πρόσφυγα είναι δύσκολο να έρθει σε επαφή. Συμφωνώ πως ίσως η επαφή με την συγκεκριμένη οργάνωση είναι χρήσιμη για την δική μας παιδεία.
Αυτό όμως που ψάχνουμε (και αναρρωτιόμαστε) με τον archon είναι πώς σε έναν νομό, όπως εδώ στα Ιωάννινα, με χιλιάδες μετανάστες, δεν υπάρχει καμία μέριμνα και προνοητικότητα. (δεν αποτελούν εξαίρεση)