Πέμπτη 28 Ιουνίου 2007

Υπερκατανάλωση!


Και για να μην λες ότι τα έβαλα με τους φουκαριάρηδες τους Κινέζους ή τους Ινδούς ή ότι με έπιασε το αντιαμερικανικό μου μένος δες μερικά στοιχεία για την Ψωροκώσταινα. Ξέρω θα πεις ότι η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος να πει κάποιος ψέματα, εδώ όμως όλα τα "ψέματα" συνηγορούν ότι στην Ελλάδα αυξάνουμε την κατανάλωση των πηγών χωρίς να αυξάνεται ο πληθυσμός.

-Φέτος η μέγιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε τα 10.512 ΜW, ενώ πέρυσι η μέγιστη ήταν 9.663 ΜW. Μια αύξηση της τάξης του 8,8 %. Εντάξει ήταν ο καύσωνας.

-Φέτος η μέγιστη κατανάλωση νερού στην Αθήνα ήταν 1,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, σε αντίθεση με τα 1,2 εκατομμύρια πέρυσι, δηλαδή 16,7 % αύξηση. Είπαμε ήταν ο καύσωνας φέτος! Μήπως βιάστηκες όμως;
Από το 1993 (χρονιά που είχαν γίνει προσπάθειες εξοικονόμησης νερού) μέχρι το 2004 η αύξηση της κατανάλωσης νερού έχει ανέλθει στο ωραίο 62 %. Δηλαδή ανεξαρτήτως καύσωνα αυξάνουμε την κατανάλωση νερού κατά 6 % ετησίως! Ένα ακόμα παράδειγμα: στο θεσσαλικό κάμπο την περίοδο 1974-1994 καταναλώθηκαν για πότισμα 1 δις κυβικά μέτρα νερό για πότισμα. Το 80 % όμως αυτής της κατανάλωσης έγινε τη δεκαετία 1984-1994. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου ο αγροτικός πληθυσμός μειώνεται. Άρα δεν αυξήθηκαν τα χωράφια.

-Αυτοκίνητα. Το δεύτερο φετίχ του Έλληνα μετά το κεραμμύδι. Το 1991 αντιστοιχούσαν 170 ΙΧ αυτοκίνητα σε 1000 κατοίκους. Το 2004 φτάσαμε τα 393 ΙΧ αυτοκίνητα ανά 1000 κατοίκους. Κάθε χρόνο στη χώρα μας ταξινομούνται περίπου 300 χιλιάδες νέα οχήματα παντός είδους με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους πάνω από 5 εκατομμύρια. Τι σημαίνει αυτό; Το 1991 οι εκπομπές CO2 από τα αυτοκίνητα ήταν 682,8 εκατομμύρια τόνοι ενώ το 2004 φτάσαμε τους 866,5 εκατομμύρια τόνους CO2. H ενέργεια που καταναλώνουμε στις μεταφορές είναι μεγαλύτερη από αυτή των νοικοκυριών ή των βιομηχανιώνν. Ένα δεύτερο σημαντικό είναι η έκταση που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα. Κατά μέσο όρο κάθε αυτοκίνητο καταλαμβάνει 10 τετραγωνικά μέτρα ελεύθερου χώρου. Αν πολλαπλασιάσουμε με τον συνολικό αριθμό των οχημάτων θα βρούμε πως χρειάζονται 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελεύθερου χώρου μόνο και μόνο για να τα παρκάρουμε! Ένα νησί σαν τη Λέρο εξαφανίζεται από το χάρτη!

-Τέλος τα σκουπίδια. Η απόδειξη της ανθρώπινης ευημερίας. Ένα και μόνο στοιχείο : Το 1995 αντιστοιχούσαν 300 κιλά σκουπιδιών ετησίως σε κάθε κάτοικο. Το 2005 τα κιλά έγιναν 500. Μέσα σε μιά δεκαετία παράγουμε και πετάμε 67 % περισσότερα σκουπίδια.

Ίσως τελικά να φταίει ο καύσωνας!

12 σχόλια:

ανεστης είπε...

Φυσικά και δεν φταίει ο καύσωνας, μπορείς τώρα να τα πεις και σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Δήμους Κυβέρνηση που δεν το έχουν πάρει είδηση;;;
Ξέρεις αυτές τις ημέρες πόσος κόσμος αγοράζει (ακόμα) κλιματιστικά; Με κάρβουνο θα δουλέψουν αυτά;

ανεστης είπε...

Πολύ καλή έμπνευση η εικονογράφιση απο το Meaning of Life

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανέστης

Τα οποία κλιματιστικά αφού αγοράστηκαν πρέπει και να δουλέψουν. Και να δουλέψουν σε θερμοκρασίες από 30οC για να κάνουν απόσβεση χρημάτων. Πριν 10-15 χρόνια πώς αντέχαμε τη ζέστη δεν μπορώ να καταλάβω.

Νέαρχος Γαλανάκης είπε...

Γλυκιά- γλυκιά μου κατανάλωση είσαι το γλυκύτερο πράγμα στην Γη.Μήπως δε θέλετε να δείτε τι γίνεται με τα αντιβιοτικά σας παραπέμπω στο ιστολόγιο μου http://ngalanakis.blogspot.com/2007/03/blog-post.html

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

καταναλωτικά γουρούνια...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ν.γαλανακης

Πρώτα απ'όλα καλώς ήρθατε.
Η υπερκατανάλωση αντιβιωτικών στη χώρα μας βέβαια δεν έχει καμία σχέση με μια τεχνητή ευδαιμονία. Όπως σωστά το επισημαίνετε και στο post, έχει να κάνει με το λάθος σύστημα παροχής φαρμάκου στη χώρα μας. Με εξαίρεση ελάχιστα φάρμακα, όλα τα υπόλοιπα είναι ελεύθερα προς πώληση σαν καραμέλες. Η ευθύνη είναι και στους φαρμακοποιούς οι οποίοι στα ψυχιτρόπα φάρμακα ζητάν τις ειδικές συνταγές-μήπως και τους κατηγορήσουν για εμπόριο ναρκωτικών- ενώ αντίθετα στις κινολόνες κάνουν τα στραβά μάτια.


@σπύρος

Εντελώς όμως...

the muppet show girls είπε...

Κι η Παπαλάμπραινα γυμνή (από τον καύσωνα) χαϊδεύει δωροσυσκευή (κλιματιστικό) σε ένα τηλεπαιχνίδι πουλημένο ( κατανάλωση game)

Σταματήστε την υπερθέρμανση τώρα.
Μαμά, σβήσε το θερμοσίφωνα...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@the muppet show girls

Καλύτερα πες στη μαμά να βάλει ανεμιστήρα οροφής και ηλιακό.

the muppet show girls είπε...

Έτσι για να δεις πως σε ακούω,
ο ηλιακός δουλεύει ρολόι και δεν έχω ανεμιστήρα, μήτε αρκουδίσιον...καρντιά μου
'-)))

Το συγκεκριμένο είναι γραμμένο σε τοίχο...απέναντι lol

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Mε κάνεις υπερήφανο! Πάντως πέρα από πλάκα είναι απλούστατα αυτά που μπορούμε να κάνουμε...και δεν κάνουμε. Δεν ξέρω αν θα σώσουμε τον πλανήτη αλλά θα το καθυστερήσουμε.

BioLogos είπε...

απειρωτα πολυ ωραιο το ποστ!Ας συνεχισουμε ετσι να σκασουμε απο τη "μασα" και τοτε να δουμε τι θα λεμε.Τελολογικο αλλα μας αξιζει!Αν μας χαριζαν απο 2 κλιματιστικα στον καθενα (ενα εχει κ ο γειτονας) τοτε θα το βουλωναμε και θα πλεαμε σε πελαγη εφημερης ευτυχιας.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@biologos

Το σωστό είναι να χαλάσει του γείτονα όταν εμείς θα έχουμε 2 κλιματιστικά.