Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Ζωή με trade mark;


Από τα "ψιλά" των ειδήσεων παρατήρησα μία που στην αρχή έμοιαζε με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά τελικά μου φαίνεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου.
Σύμφωνα με την είδηση ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Κρεγκ Βέντερ-γενετιστής στο επάγγελμα- κατέθεσε, για λογαριασμό της εταιρίας του Celera Genomics, αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. προκειμένου να κατοχυρώσει μια αλληλουχία 381 γονιδίων. Ε, και; Κακό είναι αυτό; Θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος κουράστηκε μερικά χρόνια για να βρει αυτά τα γονίδια και θέλει να πατεντάρει τον κόπο του.

Η λεπτομέρεια στην ιστορία είναι πως η συγκεκριμένη αλληλουχία γονιδίων αποτελεί την ελάχιστη ποσότητα γενετικού υλικού που απαιτείται για να δημιουργήσουμε ζωντανό οργανισμό ικανό να αναπτύσσεται και να αναπαράγεται. Πρόκειται για ένα βακτήριο το Mycoplasma genitalium που φυσιολογικά έχει 482 γονίδια. Ο κ. Βέντερ αφαιρώντας από το βακτήριο 101 γονίδια είδε πως ο μικροοργανισμός συνέχιζε να ζει φυσιολογικά, δημιουργώντας έτσι ένα νέο βακτήριο.

Με λίγα λόγια ο κ. Βέντερ ζητάει από τις αμερικανικές αρχές με την αίτησή του να πατεντάρει έναν οργανισμό και όχι μια τυχαία ποσότητα γενετικού υλικού. Ζητάει να έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα σε μορφή ζωής. Ανατριχιαστικό; Φοβάμαι πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.

10 σχόλια:

diva είπε...

Η νέα μορφή Γέννησης;
Αν και υπέρμαχος της εξέλιξης, δεν υποτιμώ την ηθική..
Είναι ένα θέμα προς προβληματισμό πάντως και λυπάμαι που δεν έσπευσαν οι μπλόγκερς να πάρουν θέση.
Καλώς σας βρήκα.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Καλώς ήρθες!
Η όλη ιστορία είναι θέμα εξέλιξης της επιστήμης, αλλά είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό θέμα ηθικής. Είναι ίσως η απαρχή να συζητηθούν θέματα καθαρά υπαρξιακά...ίσως.

BioLogos είπε...

Καλησπερα.Το αρθρο σου με ωθησε να γραψω ενα επιγραμματικο ποστακι το μεσημερι για το ζητημα της κατοχυρωσης γονιδιων, καθως εχω ασχοληθει ελαχιστα.
Το ολο ζητημα θα μπορουσε να εχει και φιλοσοφικες προεκτασεις αλλα χρειαζεται προσοχη να μην δαιμονοποιηθει πληρως ο τομεας αυτος των εφαρμοσμενων επιστημων, το οποιο και γινεται συχνα απο τα ΜΜΕ με την παρομοιωση γενετικα τροποποιημενων οργανισμων με τερατα.Δεν αναφερομαι σε ολους τους ΓΤΟ αλλα σε εκεινους που εχουν γινει το μεσο για να κατανοησουμε μηχανισμους και φυσιολογικες αλληλεπιδρασεις με στοχο την καλυτερευση της ζωης μας.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Άλλωστε το post είναι για το συγκεκριμένο γεγονός και όχι για την γενετική-στην οποία οφείλουμε πολλά και από την οποία περιμένουμε ακόμα περισσότερα. Θα ήθελα να επικεντρωθούμε σε μελλοντολογισμούς και όχι σε αφορισμούς.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

Μήπως, όμως, λέω εγώ τώρα, όλο αυτό είναι για να γίνει καλύτερη η ζωή μας και των παιδιών που θα έρθουν;
Ωραίο ποστ, Απείρωτα.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Καλημέρα σπύρο. Σαφώσ και ο ρόλος της γενετικής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής. Και το έχει καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό. Εδώ όμως μιλάμε για δημιουργία ζωής και όχι για εντοπισμό ενός παθολογικού γονιδίου. Ο γενετιστής πατεντάρει μια καινούρια μορφή ζωής που προέκυψε τεχνητά και όχι την ανακάλυψη του γονιδίου για τον καρκίνο του πνεύμονα για παράδειγμα.

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Έφιαλτικό. Γενικά με τρομάζουν λίγο οι γενετιστές. Οχι όλοι βέβαια. Εχω την αίσθηση ότι "οπλοφορούν" αλλά και τον φόβο πως τα όπλα δεν στρέφονται πάντα προς την αρρώστια.
Πολύ καλή η ενημέρωση πάντως.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

ppadrazo

Η επιστήμη είναι σαν το γνωστό με το μαχαίρι. Ή κόβεις το ψωμί ή κόβεις λαρύγγια. Αντιθέτως τους γενετιστές τους θαυμάζω γιατί έχουν μπει στη ρίζα της ζωής. Πώς νιώθεις εσύ για αυτούς που ασχολούνται με τα κβάντα; Κάτι ανάλογο. Στην ιατρική είναι ο τομέας του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος. Θα τους χρωστάμε πολλά στο μέλλον, λατρεία ή μίσος. Είναι στο χέρι τους τι θα χρεωθούν.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Στην επιστήμη πρέπει να ρωτάμε πάντα ποιός οφελείται. Εδω είναι :Ο κοινωνικός ρόλος των επιστημόνων

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@dionysos

Καταπληκτικό άρθρο!
Για άλλη μια φορά χαίρομαι που "συναντηθήκαμε".