Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Ταρά τα τζούμ!!!


Είναι που πλησιάζει η ημέρα, είναι που κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια και τα ίδια, είναι και το θέμα πιασάρικο, πέφτουμε στην παγίδα να το συζητάμε. Ίσως η παγίδα είναι που το συζητάμε μόνο αυτή την περίοδο κάθε χρόνο.
Μιλάω για τις εθνικές επετείους και το πατριωτόμετρο που κάθε χρόνο βγαίνει από το συρτάρι για να μετρηθούμε.
Αφορμή είναι κάποιες αποβολές που "έπεσαν" σε μαθητές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Μέσα μου θέλω να πιστεύω πως ήταν μια κίνηση υγειούς αντίδρασης των μαθητών απέναντι σε κάτι αναχρονιστικό και εντελώς κιτς. Στην πραγματικότητα φοβάμαι πως ήταν η πλήξη, η βαρεμάρα ή και το προαιώνιο κίνητρο αντιδραστικότητας των εφήβων απέναντι σε οτιδήποτε τους θυμίζει τους γονείς τους.
Φέτος είναι οι παρελάσεις ως θέμα συζήτησης γύρω από την εθνική επέτειο. Πέρυσι ήταν ο Αλβανικής καταγωγής σημαιοφόρος, του χρόνου κάτι άλλο. Πάντως ποτέ δεν είναι η ουσία της επετείου. Ο πατριωτισμός. Και εδώ είναι η παγίδα που προανέφερα.
Όταν "ξεθάβεις" το πατριωτισμό ως έννοια δύο φορές το χρόνο αυτομάτως τον "θάβεις" όλο τον υπόλοιπο καιρό.
Και τι είναι πατριωτισμός; Και γιατί χρησιμοποιείται ως έννοια, εργολαβικά, από ακραία στοιχεία;
Είναι ένδειξη πατριωτισμού η συμμετοχή ενός μαθητή στην παρέλαση; Μπορεί. Όταν όμως ο ίδιος μαθητής στην ερώτηση τι γιορτάζουμε σήμερα σου απαντάει την επανάσταση του Κολοκοτρώνη εναντίον των Γερμανών, αυτό τι είναι; Φταίει ο μαθητής; Όχι βέβαια! Ο μαθητής "ότι πίνει, αυτό κατουράει". Μπούρδες τον δίδαξες, μπούρδες θα απαντήσει!
Τι είναι, λοιπόν, πατριωτισμός; Έλα ντε.

11 σχόλια:

BioLogos είπε...

Xάρη στους πατριώτες ελληναράδες, όποτε αργώ για 3 λεπτά ακούω σχόλια για την ελληνικότητα της αργοπορίας.
Αν όμως ο γερμανός αργήσει μισή ώρα θα δικαιολογηθεί καθώς στο Ντι εν Εϊ του είναι εντυπωμένη η τυπικότητα.Ας μην αναφερθώ σε όλα τα άλλα κλισέ που παίζουν για την εθνικότητά μας.
Αυτά για τους πατριώτες που όπου βρεθούν και όπου σταθούν αρχίζουν τα λογίδρια για τους έλληνες ήρωες, μαχητές,δημοκράτες, φιλόξενους και υπεργνώστες των πάντων.

Με λίγα λόγια...μου άρεσαν πολύ τα πλέυμομπιλ στη φωτό.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@biologos

Συμφωνώ μαζί σου σχετικά με τον ρατσισμό που επικρατεί απέναντί μας στο εξωτερικό.
Ποια όμως είναι η αιτία που η έννοια πατρίδα έχει κυριολεκτικά χαριστεί στους Ελληναράδες; Κάπου τους έχει δωθεί ο απαιτούμενος "χώρος" έτσι ώστε να εξωτερικεύσουν όλα τα κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν μέσω της ημιμάθειάς τους σχετικά με την Ελλάδα.

the muppet show girls είπε...

Να γίνομαστε πατριώτες για δυο φορές, άντε βάλε τρεις. Δια ολίγον.
Και τον υπόλοιπο χρόνο να ασελγούμε στο κορμί της πατρίδας αυτής.
Δεν ξέρω αν οι παρελάσεις είναι τόσο αναχρονιστικές όσο παρουσιάζονται.Ακόμα κι αν καταργηθούν (που εκεί πάει το πράγμα), δεν έχω ψευδαισθήσεις. Αμφιβάλω αν αυτά τα παιδιά θα αγαπήσουν πιο ανόθευτα την πατρίδα τους. Άλλα πράγματα είναι πιο ουσιαστικά. Και συμφωνώ μαζί σου. Η πατρίδα είναι όμορφη λέξη για να αφεθεί στα χέρια κάποιων...

Btw, την Άννα και τα μάτια σου '-)

Καλημέρες!

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

πετριωτισμός είναι να αγαπάς την πατρίδα σου, χωρίς να μισείς όσους μένουν σ' αυτή και δεν είναι Ελληνες...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@the muppet show girls

Η Άννα είναι ένας καλός λόγος κάποιος να είναι πατριώτης να λειτουργεί δηλαδή για το καλό του συνόλου.

@σπύρος

Τι σημαίνει όμως αγαπώ την πατρίδα μου;

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

τα απλά πράγματα. Όπως το να μη λερώνω τα πάντα γύρω μου, να μην αδειάζω τασάκια στο δρόμο, να φεύγω από την παραλία και να μη θάβω καρπούζι που δεν έφαγα κ.λπ.

τα σέβη μου, απειρώτα μου

ανεστης είπε...

Μου τη δίνει γιατί όποτε γίνονται τέτοιες κουβέντες σκάνε στα μούτρα μας. Αντί η συζήτηση να στραφεί στην υποκρισία των παρελάσεων (και των υποκριτών υποστηρικτών τους), βρίσκονται στο σκαμνί όσοι μιλάνε για την ουσία της εκπαίδευσης, της κοινωνικής συνοχής κλπ.
Κάπου διάβασα (στην Athens Voice νομίζω) κάτι πολύ σωστό. Ότι σήμερα πλέον η Ρεπούση είναι σύστημα και ο συντηριτισμός αντίσταση!

fasattack είπε...

Για ποιον πατριωτισμό μιλάμε?Του Αδωνη Γεωργιάδη και της ολιγαρχίας των πάνελ?Η σάπια εν τω βαθει,επικίνδυνη,αποκρουστική στη χροιά φωνή του Αδωνη,αυτη που όμως ηχεί οικία,δημοκρατική και σίγουρη στα αθώα αυτιά εφήβων και ανθρώπων κλειστών(αλλά και πολύ κλειστων ρε παιδάκι μου)κοινωνιών.
Ας ρωτησουν έναν μαθητή και όχι ενα μπουλούκι μαθητών,που χαζογελάνε μπροστά στις κάμερες(και που λένε θρύλε σε αγαπώ συντονισμένοι πάντα με το κλίμα της ερώτησης),αν ο αλβανός(παρεπιπτώντος το ποιο συνηθισμένο αλβανικό όνομα είναι αλβανός ή παλιοαλβανός για τους αλβανούς δηλαδή που κρατάνε από τζάκι,τους παλαιούς),που κάθεται(τιμητικά αν και μυρίζει αλβανίλα μέσα και έξω-το επιβεβαιώνει και ο μπαμπάς του έλληνα-)στο ίδιο θρανίο με τον έλληνα(που μυρίζει χαλαρά λεβάντα,μέσα και έξω-το επιβεβαιώνει ο ίδιος μπαμπάς),θα του κόψει,λοιπόν,τον δρόμο προς την καταξίωση!Ο έλληνάς μας,εφνιδιασμένος από την ερώτηση(παιδιά είδατε τον μπαμπά μου εδώ γύρω για να απαντήσει?)θα απαντούσε μάλλον αμήχανα,ή αν θέλετε ως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΔΩΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΚΙΝΗΤΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΑΡΦΑΛΩΝΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΔΟΞΑ:'oχι ρε παιδιά δεν μου κόβει το δρομο ο αλβανός,εγω ελεύθερος θέλω να'μαι και την Κούλα γκόμενα να ΄χω!'
Είδατε τι ωραία απαντηση μπορούν να δώσουν οι νέοι?

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@σπυρος

Ταυτίζομαι με την απλότητά σου

@ανεστης

"η Ρεπούση σύστημα και ο συντηριτισμός αντίσταση"...τραγικό αλλά αληθές!

@fassatack


Τα είπες όλα! Έσκισες!

Ανώνυμος είπε...

Αδερφέ, να δούμε λίγο τις παρελάσεις από μια άλλη σκοπιά;Παίρνω ως δεδομένο ότι την κατάργησή τους ζητάει ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος αριστεροαριστοκρατών. Θλίβομαι που την υπεράσπιση για την διατήρησή τους ανέλαβαν οι μαχητές για την καθαρότητα του Ελληνικού Έθνους, που η ιστορική άγνοια των υπολοίπων τους κάνει να φαντάζουν μονόφθαλμοι μέσα στους τυφλούς. Γελώ όταν οι παρελάσεις ανάγονται σε γνώμονα πατριωτισμού και απότισης τιμής στους ηρωικά πεσόντες προγόνους. Γιατί δεν το βλέπουμε όλοι σαν ένα πολύ ωραίο έθιμο, μια ευρύτερη κοινωνική εκδήλωση, που ειδικά για τις μικρές επαρχιακές πόλεις είναι μέρες γιορτής. Γιατί θα πρέπει να πάψουν οι γονείς να καμαρώνουν τα παιδάκια τους με τις κάμερες στα χέρια, να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στον κεντρικό δρόμο για το σκοπό αυτό, μετά καφεδάκι στην πλατεία με φίλους και γνωστούς κλπ. Ένα πολύ ωραίο πανηγυράκι είναι και όποιος πει ότι δεν τον συγκινεί φοβάμαι ότι για κάποιο λόγο προσπαθεί να σκοτώσει το παιδί μέσα του. Δεν είναι ντροπή να ακους τη Βέμπο από τα μεγάφωνα και για κάποιο ανεξήγητο λόγο η αναπνοή σου να γίνεται πιο γρήγορη, δεν είναι κακό να δίνουμε στο παιδάκι μας να κουνά την ελληνική σημαία όταν μπροστά του περνούν οι επιζώντες του πολέμου. Άντε γιατί νομίζω ότι έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο της εθνοντροπής.Δηλαδή μόνο το ποδόσφαιρο είναι ικανό σήμερα να μας γεμίσει με εθνική περηφάνεια; Άντε μετά να ξαναπάρουμε το Πανευρωπαϊκό για να ψάλλουμε χωρίς ενοχές τον εθνικό ύμνο μην τυχόν κατηγορηθούμε ως αναχρονιστές και πατριδοκάπηλοι. Όχι να μην καταργηθούν οι παρελάσεις, ειδωμένες κατ' αρχάς ως μαθητική εκδήλωση. Γιατί αλήθεια να μην καταργηθούν και οι γιορτούλες στο σχολείο; Πού συμβάλλουν αυτές στην ιστορική μνήμη;Γαμώτο είμαι ανένταχτη αριστερή και σιχαίνομαι τους ενταγμένους αριστερούς που βάζουν στοίχημα ότι το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Ελύτη γράφτηκε μετά το Πολυτεχνείο για το Πολυτεχνείο! Επανέρχομαι βάζοντας με δυσκολία τις σκέψεις μου σε τάξη λόγω αγανάκτησης γιατί χτυπαμε το σαμάρι και όχι το άλογο, το ότι οι μαθητικές παρελάσεις έχουν καταντήσει πασαρέλλα με τα μπούτια των μαθητριών σε κοινή θέα, αν και γεγονός δεν είναι επιχείρημα. Πρότεινε ποτέ κανείς επειδή οι γιατροί στα νοσοκομεία παίρνουν φακελλάκια, να τους καταργήσουμε και να πηγαίνουμε σε μαίες και ξεματιάστρες να μας κάνουν καλά; Το ότι είναι εκδήλωση μιλιταριστικού περιεχομένου, αναγόμενη στο Μεταξά, είναι σάχλα δεδομένου ότι τα μάτια βλέπουν ό,τι θέλουν να δουν. Τι εννοώ; Απλά θυμίζω ότι η μεγαλύτερη γιορτή ειρήνης, οι Ολυμπιακοί αγώνες αρχίζουν και τελειώνουν με παρέλαση. Να μην καταργηθουν οι παρελάσεις. Ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα. Τόσες και τόσες πορείες κάνουν κάθε δεύτερη μέρα οι ενταγμένοι αριστεροί καλώντας και τους μαθητές σε "αγώνες". Λίγο παραπάνω περπάτημα στην παρέλαση τους πείραξε; Σταματώ εδώ γιατί αλιώς θα γράφω τρεις μέρες.
ΑΠΕΙΡΩΤΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΙΞΕΙς ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανωνυμος

Αυτό που δεν κατάλαβα είναι πώς γίνεται σε κάθε θέμα να παίζουν και οι γιατροί με τα φακελάκια!!!