Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Και το μαχαίρι και το πεπόνι


Είναι απορίας άξιο πώς μερικοί άνθρωποι αναλαμβάνουν και απολαμβάνουν το ρόλο του πτυελοδοχείου στη ζωή τους. Θέλει από τη μια μεγάλο κουράγιο κι από την άλλη μεγάλο λογαριασμό.
Ο λόγος για τον πρόεδρο-μάνατζερ (και δεν ξέρω τι άλλο) της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλο. Ήταν στέλεχος στην ΤΟΥΟΤΑ και απ'ότι λένε, ιδιαιτέρως πετυχημένος στη δουλειά του. Βέβαια στη ΔΕΗ, αν όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα, είναι στο μαύρο του το χάλι , αφού η εταιρία παρουσιάζει ζημιές εκατονάδων εκατομμυρίων ευρώ. Με τέτοια δεδομένα στην ΤΟΥΟΤΑ αν δεν τον είχαν στείλει σπίτι του σίγουρα θα σκούπιζε παρμπρίζ στις εκθέσεις. Εδώ τα αφεντικά του όμως τον κρατάνε στη θέση του αφού η δουλειά του είναι άλλη. Είναι αυτή του πτυελοδοχείου έτσι ώστε να μην φαίνονται οι πραγματικοί ένοχοι για την κατάντια της ΔΕΗ.
Τελευταία ιδέα του κ. Αθανασόπουλου(;) είναι η ρήτρα καυσίμου που δικαιολογείται από τις αυξημένες τιμές στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ρεύματος. Αντιγράφω από την ιστσελίδα της ΔΕΗ(www.dei.gr):
Η ρήτρα καυσίμων όπως έχει θεσπιστεί στη χώρα μας, είναι ένα οικονομικό εργαλείο που επιτρέπει να μην επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά αποτελέσματα μιας εταιρίας κοινής ωφέλειας, όπως η ΔΕΗ, από τις μεταβολές των τιμών καυσίμων εφόσον η συμμετοχή τους στο κόστος παραγωγής είναι σημαντική. Ρήτρα καυσίμων, όπως έχει θεσπιστεί, ενεργοποιείται μόνον όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων υπερβαίνουν το 10%, είτε σε αύξηση είτε σε μείωση. Όταν οι μεταβολές στις τιμές των καυσίμων είναι μεταξύ του 10% έως 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται μόνο για την μεταβολή που είναι πάνω από 10%. Όταν το ποσοστό μεταβολής είναι πάνω από 20%, τότε η ρήτρα καυσίμων υπολογίζεται για όλο το ποσοστό της μεταβολής.
Για να δούμε όμως πώς επηρεάζονται τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας από τα καύσιμα. Για να δούμε σε τι μποσοστό η ΔΕΗ χρησιμοποιεί πετρέλαιο και φυσικό αέριο για την παραγωγή ρεύματος. Τα στοιχεία είναι, πάλι, από την ιστοσελίδα της ΔΕΗ:
H συνολική μέγιστη δυνατότητα παραγωγής ρεύματος είναι 12.695 MW. Από λιγνίτη παράγεται 5.288 MW, από υδροηλεκτρικά εργοστάσια 3.061 MW, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 37 MW και από πετρέλαιο και φυσικό αέριο 4309 MW.
Δηλαδή ενώ η ρήτρα καυσίμου αφορά το σύνολο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ΜΟΝΟ το 34 % της παραγώμενης ηλ.ενέργειας προέρχεται από πετρέλαιο-φυσικό αέριο. Παράλογο; Όχι...άρα λογικό!
Εν τω μεταξύ εκεί στο υπουργείο (υπ)Ανάπτυξης εκτός από παραμυθάδες είναι και πονηρούληδες. Διότι τη ρήτρα καυσίμου την επιβάλουν τώρα που το πετρέλαιο είναι στα πολύ κάτω του.
Όλο αυτό το ψέμα και όλη η πονηριά φτάνουν σε βαθμό κλοπής και αισχροκέρδειας από τη στιγμή που η ΔΕΗ είναι μονοπώλειο στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα. Έτσι κάπου δικαιώνεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ όταν είχε πει κάποτε πως ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος στη χώρα μας είναι το ίδιο το κράτος.

1 σχόλιο:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Εξαιρετικό κείμενο. Ο ρόλος του Αθανασόπουλου, είναι πολύ απλά να βγάλει ακόμα περισσότερα κέρδη η ΔΕΗ και όχι να επιτελέσει κάποιο κοινωνικό ρόλο. Ουσιαστικά σε αυτό για τον οποίο τον προσέλαβαν είναι άξιος. Θησαυρίζοντας τη ΔΕΗ, βέβαια, ο ελληνικός λαός επιβαρύνεται έτι περαιτέρω, αλλά ποιος σκάει. Εδώ δε σκάνε τα επιτόκια, που νομίζουν ότι βρίσκονται σε ασανσέρ ουρανοξύστη. Εδώ σε σκάει μία δωσίλογοι κυβέρνηση που ξεπουλάει τα πάντα και αποδεικνύει ότι ο Ολυμπιακή έχει τόσο μεγάλη αξία, όσο οι μνηστήρες με τις προσφορές τους την εκτιμούν.