Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Περί εκπαιδευτικής (ξανα)μεταρρύθμισης.


Ξεκινάει τις επόμενες μέρες ο "διάλογος" για την 15η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση τα τελευταία 30 χρόνια!
Πριν πω ότι έχω να πω, να σου προτείνω ένα σαφώς καλύτερο χώρο διαλόγου από αυτόν που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Είναι ο φίλος padrazo που έχει ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου και απόψεων για την παιδεία εδώ.
Δεν έχω γνώση για τα προβλήματα της παιδείας γι'αυτό και η γνώμη μου είναι άνευ σημασίας. Έχω υπάρξει μελος της εκπαιδευτικής κοινότητας ως μαθητής 12 χρόνια.
Μια παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι σχετικά με τη φρασεολογία που χρησιμοποιείται και δεν τη θεωρώ τυχαία.
Συνέχεια μιλάμε για "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" και όχι για "μεταρρύθμιση στην παιδεία". Αυτό είναι φυσιολογικό αφού οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων είχαν ως σκοπό την εκπαίδευση και όχι τη μόρφωση, την καλλιέργεια, την παιδεία. Για παράδειγμα εκπαιδεύουμε τον σκύλο μας να κάθεται, να φέρει την μπάλα, να αποπατεί σε συγκεκριμένες ώρες και χώρους. Δεν γίνεται όμως σκεπτόμενος ο σκύλος με σύγχρονη νοοτροπία.
Όλες οι κατά καιρούς αλλαγές που έχουν γίνει στην παιδεία αφορούσαν το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τίποτα παραπάνω. Με λίγα λόγια έχουμε ένα άθλιο σπίτι, θέλουμε να φτιάξουμε ένα νέο και ξεκινάμε από τα κεραμμύδια.
Το δημοτικό σχολείο, δηλαδή τα 6 από τα 9 χρόνια υποχρεωτικής παρουσίας σε σχολείο, εκεί που πρέπει να δίνονται οι βάσεις στη μόρφωση, παραμένει ένας τομέας άχρηστων, πολύπλοκων γνώσεων χωρίς στόχο που επαγωγικά δημιουργεί στρατιές ακαλλιέργητων ανθρώπων, με τη νοοτροπία της αρπακόλας, κατ'εικόνα του τρόπου διδασκαλίας.
Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την αξία του δημοτικού σχολείου και όσο θα επιμένουμε στην υποβάθμισή του, θεωρώ πως οποιαδήποτε άλλη αλλαγή γίνει σε οποιοδήποτε άλλο τομέα είναι άνευ αξίας και αποτελέσματος. Υπενθυμίζω πως στο δημοτικό σχολείο ένας άνθρωπος περνάει τα περισσότερα χρόνια της μαθητικής του ζωής. Για 6 χρόνια συνυπάρχεις στον ίδιο χώρο, με τους ίδιους συμμαθητές, με τον ίδιο δάσκαλο και μάλιστα σε ηλικία που είσαι σφουγγάρι εμπειριών.
Υ.Γ. Για να καταλάβεις το μέγεθος της απελπισίας επισυνάπτω το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την παιδεία. Παρακαλούνται τοπογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες και όσοι Indiana Jones επιθυμούν να μας το εξηγήσουν:

9 σχόλια:

ανεστης είπε...

Σύντροφε, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μεταρύθμιση. Το σύστημα θα είναι το ίδιο όσο ο μισθός των εκπαιδευτικών είναι αξεσουάρ και η κύρια πηγή εσόδων είναι τα ιδιαίτερα.
Αυτό έχει κατεβάσει την παιδεία μας σε απλή εισαγωγή σε ΑΕΙ και είναι "πλήρης απασχόληση" για τους μαθητές που μαθαίνουν την ύλη μετα τις ώρες σχολείου ενώ παράλληλα δεν έχουν χρόνο για τίποτε άλλο που θα καλλιεργήσει την ψυχή.
"Με πορδές αυγά δεν βάφονται" έλεγε η βάβω μ'

114ΛΕΞΕΙΣ είπε...

Ευχαριστώ Αποστόλη και πάρα πολύ σωστή η παρατήρηση για την "Μεταρύμιση στην παιδεία" αντί της "εκπαιδευτικής μεταρύθμισης". Αφορμή για να αλλάξω τον υπότιτλο στο blog.
Με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και θέση σου για το δημοτικό σχολείο. Είναι πραγματικά η σπουδαιότερη και κρισιμότερη εκπαιδευτική βαθμίδα. Θα κου επιτρέψεις να ποστάρω το ποστ σου πιστεύω.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανεστη
Εννοειται δεν προκειται να βελτιωσουν κατι και δεν είναι μόνο θέμα μισθών ή ωραρίων. Είναι θέμα στρατηγικών επιλογών των κυβερνήσεων. Θέλουν να πλάσουν συγκεκριμένο τύπο πολίτη.

@padrazo
Μη μ'ευχαριστείς. Δεν περιμένω τον trendy "διάλογο" του Σπηλιωτόπουλου ή τον hi-tech στο ΠΑΣΟΚ να βγάλουν κάποιο αποτέλεσμα. Οποιοσδήποτε διάλογος προϋποθέτει ελεύθερη έκφραση και κυρίως ανοιχτούς ορίζοντες. Ούτε επικοινωνιακά σακάκια ριγμένα στην πλάτη νωχελικά ούτε νεο-σοσιαλιστικά prada με ολίγη από Κατσιφάρα.

Ανώνυμος είπε...

Χμ...αν δεν κάνω λάθος επί 9 χρόνια μας διδάσκουν π.χ. Ιστορία...ξεκινάμε στο Δημοτικό,ξανά από την αρχή στο Γυμνάσιο και μετά ξανά στο Λύκειο...η ύλη εμπλουτίζεται και όμως η ουσία είναι μία:μαθαίνουμε την Ιστορία μας παπαγαλία όπως μας το ζητάνε και μετά από λίγο....πάει πέταξε το πουλάκι της γνώσης!!!!Έβλεπα μια μέρα ένα ντοκυμαντέρ για το εκπαιδευτικό σύστημα στη Δανία....ζήλεψα πραγματικά!!!Με τέτοια θεμέλια το εκπαιδευτικό μας σύστημα χρειάζεται ένα δυνατό τσουνάμι να τα σαρώσει όλα και μετά να αρχίσει η κατασκευή του αργά και προσεκτικά και όχι γρήγορα γρήγορα για να προλάβουμε τις εκλογές ή δεν ξέρω και εγώ τι!!!!

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@Ανωνυμος
Μην περιμένεις τέτοιες αλλαγές όσο η εξουσία μέσω της εκπαίδευσης επιδιώκει την διαιώνιση της υπάρχουσας τηλειπτικής δημοκρατίας.

EVISSA είπε...

Αν δεν κάνω λάθος η φοτο είναι από μετακατοχική παιδόπολη της τέως Βασιλικής Πρόνοιας κι από τότε φαινόταν πως η παιδεία θέλει θυσίες , κάτι σαν ερίφια για σφαγή.δεν άλλαξαν και πολλά το περιτύλιγμα μόνο,δεν είναι πιά γυμνά και ταλαιπωρημένα τα πόδια αλλά τα μυαλά. καταλαβαινόμαστε τώρα,καταλαβαινόμαστε που θα έλεγε και ο......

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@EVISSA
Που θα έλεγε ποιος;

EVISSA είπε...

κόλλησα το τραγουδούσε ο Ξυλούρης ή με γελάει η έτσι κι αλλιώς αποπροσανατολισμένη μνήμη μου ?καληνύχτα είναι αργά...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@EVISSA
Δεν σε γελάει καθόλου.
"Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ησυχα κι απλά"