Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Παράλογο;




Το σπίτι που κληρονόμησα από τους παππούδες μου και κατοικώ τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να "δείχνει" τα χρόνια του. Είχε φτάσει η ώρα για μια ανανέωση. Οι τοίχοι θολοί και σε πολλά σημεία ξεφλουδισμένοι ήθελαν βάψιμο. Μίλησα με έναν πολύ γνωστό ελαιοχρωματιστή της περιοχής (ίσως τον πιο γνωστό) και κανονίσαμε τις λεπτομέριες των εργασιών.
Η τιμή που θα πάρει ο μάστορας καθορίστηκε στα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, τα χρώματα θα τα αγοράσω εγώ, ενώ από εργαλεία θα έχει ένα πινέλο 2 ιντσών και τα υπόλοιπα πρέπει να του τα παρέχω πάλι εγώ. Οι εργασίες θα κρατήσουν περίπου 8 μήνες αλλά δεν είναι και σίγουρο...ίσως και παραπάνω. Είναι καλός στη δουλειά του και δεν δεσμεύεται. Φυσικά τα χρήματα πρέπει να δωθούν μπροστά, ανεξάρτητα με το χρόνο έναρξης και περάτωσης των εργασιών. Εάν γίνει κάποιο λάθος ή δεν μου αρέσει το αποτέλσμα θα πρέπει να τον ξαναπληρώσω για νέες εργασίες αποκατάστασης.
Χωρίς δεύτερη σκέψη "δώσαμε" τα χέρια με μεγάλη ικανοποίηση για τη συμφωνία αφού και καλός επαγγελματίας ήταν και τα λεφτά θα έμεναν σε έναν άνθρωπο του τόπου μου.
Φυσικά πήρα ένα μεγάλο δάνειο αφού εξ'αρχής ήξερα πως ένα τέτοιο ποσό δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να το καλύψω. Έβαλα όμως εγγυητές τους γονείς μου και δεν είχα κανένα άγχος αποπληρωμής (που μεταξύ μας ήταν αδύνατη βάσει των εισοδημάτων μου).
Παράλογο;

5 σχόλια:

ο δείμος του πολίτη είπε...

Συγνώμη, αν είναι 3.000 ανά τετραγωνικό, σκέφτηκες να αγοράζεις με το ίδιο ποσό μία βίλα;Μήπως έγραψες λάθος το ποσό; Μήπως είναι όλο μαζί το σπίτι 3000 €;

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Άρα σου φαίνεται κι εσένα παράλογη τέτοια συμφωνία. Κι όμως είναι ακριβές αντίγραφο του τρόπου με τον οποίο γίνονται όλα τα δημόσια έργα.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Μυστικό δεν κρατάς ρε μαρτυριάρη;;
Εχουν την εντύπωση ότι κάνουν με χαιβάνια;;;;Και έχουμε 6000 εργολήπτες στο φτωχικό μας τόπο έμαθα απόψς. Πούσαι ΜΟΜΑ που για να την διώξει ο εργολάβος Γ. από την Κηπίνα έρριχνε στις μπολντόζες από ψηλά βράχια για να τους εξοντώσει. Αυτό το λέμε "ανταγωνιστικότητα" και συνέβαινε στην Ηπειρο του 1983!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ, ΣΥΓΝΩΜΗ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΔΗΘΕΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.

ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ;

ΟΙ Α/Α, Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ;

ΝΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΜΑΣ;

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ


ΟΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ.:

http://profitoulas.wordpress.com/2011/05/24/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%B5%CF%83-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%B7%CF%83/

Ανώνυμος είπε...

Οι ελαιοχρωματιστές (κοινώς μπογιατζήδες) ενώ η δουλειά τους είναι σχετικά εύκολη, αν συγκριθεί π.χ. με οικοδόμους, τεχνίτες στέγης που ακροβατούν κάτω από το δυνατό ήλιο, απαιτούν δυσανάλογη πληρωμή.
Γενικά μια συντήρηση ενός βαμμένου δωματίου, μόνο τα εργατικά μια καλή συμφωνία είναι γύρω στα 200 ευρώ.
Οταν ένας μάστορας αναλαμβάνει με τα υλικά του ιδιοκτήτη εξυπακούεται ότι τα εργαλεία της δουλειάς του είναι τα δικά του, διαφορετικά σε ξεγέλασε.
Γενικά οι μπογιατζήδες θέλουν τη δουλειά με τα υλικά δικά τους, διότι πιθανόν να έχουν στοκ στο σπίτι τους, κάνουν ξεχωριστή συμφωνία με τον πωλητή χρωμάτων ως προς την απόδειξη (βλέπε 23% ΦΠΑ)
Μπορεί ακόμα τα χρώματα να τα έχουν πολύ αραιώσει. Το καλύτερο είναι ο καθένας να βάφει μόνος του. Θάπρεπε να υπάρχουν σχολεία ενηλίκων που να παρέχουν τις απαιτούμενες τεχνικές για τις πιο απλές επισκευές του σπιτιού.
Πάντως το ξαναλέω οι μπογιατζήδες το "παίζουν" λίγο ... καλλιτέχνες