Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Βαλε πράμα, τζάμπα είναι!


Η φρενήρης και χωρίς λογική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου έχει επηρρεάσει τον τρόπο ζωής και των Ελλήνων. Ήδη παρατηρούνται περικοπές σε ότι αφορά αγαθά άμεσα συνδεδεμένα με το μαύρο χρυσό.
Αυτό σαν παρατήρηση θα είχε μια λογική αν βέβαια αναφερόμαστε σε κάποιο λαό με αρχή μέση και τέλος και όχι στον περήφανο Ελληνικό λαό που ως γνωστό ο τράχηλός του ζυγό δεν υποφέρει!
Μερικά επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν την παράνοιά μας αλλά και τον αρχοντοχωριατισμό μας:
- Το 1994 η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης ανήλθε σε περίπου 4 εκατομμύρια τόνους. Το 2003 η ποσότητα του πετρελαίου για τις ίδιες ανάγκες ήταν 6,9 εκατομμύρια τόνοι. Μέσα σε 9 χρόνια καταναλώσαμε 72,5 % περισσότερο πετρέλαιο χωρίς να αυξηθούμε πληθυσμιακά αλλά και χωρίς να μετατραπεί η χώρα μας σε Σιβηρία!
- Η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στη χώρα μας για το 2007 ήταν περίπου 28 εκατομμύρια τόνοι ενώ οι προβλέψεις για το 2020 ανεβάζουν τη κατανάλωση στους 40,5 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Και όλα αυτά σε μια χώρα που ούτε βαρειά βιομηχανία διαθέτει ούτε το κλίμα της γίνεται πιο ψυχρό- μάλλον το αντίθετο.
- Κάθε χρόνο οι "εορταστικές έξοδοι" των αστικών πληθυσμών σπάνε τα προηγούμενα ρεκόρ. Για το περασμένο τριήμερο η αστυνομία ανέφερε αύξηση 30% στα οχήματα που "εγκατέλειψαν" την Αθήνα. Οι δε μετακινήσεις στα αστικά κέντρα γίνονται όλο και περισσότερο δυσχερείς με ελάττωση της μέσης ωριαίας ταχύτητας και εξαφάνιση των χώρων στάθμευσης.
- Τέλος να αναφέρω τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων την τελευταία τριετία. Το 2006 πουλήθηκαν 267.706 νέα οχήματα, το 2007 ανέβηκαν στα 279.794 και ήδη το πεντάμηνο του 2008 πουλήθηκαν 132.046 καινούρια αυτοκίνητα. Μιλάμε δηλαδή ότι σε 2,5 χρόνια έχουμε 679.546 νέα, διψασμένα για πετρέλαιο, ρεζερβουάρ.
Από τα πρωτόγονα οικονομικά που γνωρίζω, ισχύει ότι η προσφορά και η ζήτηση ενός προϊόντος καθορίζει την τιμή του. Αυτό σε συνδυασμό με την υστερική συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της απεργείας των βυτιοφορέων, διαμορφώνει τη σημερινή τιμολογιακή πολιτική της βιομηχανίας του πετρελαίου στη χώρα μας.

Στοιχεία από υπουργείο Ανάπτυξης και Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: