Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Βγάζουμε τα ματάκια μας!


Mπαράζ (γαλλ. Barrage) : 1. καταιγισμός (από κάτι), συνεχόμενα, αλλεπάλληλα κρούσματα με χαρακτηριστικό την ένταση κατά την εκδήλωσή τους, 2. η αναμέτρηση μεταξύ δύο ομάδων που ισοβαθμούν με σκοπό την ανάδειξη τελικού νικητή.( λεξικό της νέας Ελληνικής γλώσσας Μπαμπινιώτη).
Βέβαια στα γαλλικά η λέξη μπαράζ σημαίνει το φράχτη και υπό αυτήν την έννοια αποκτά και νόημα η πρωτοβουλία καταναλωτικών οργανώσεων, πριν λίγες μέρες, εναντίον της αυξημένης τιμής του γάλακτος στη χώρα μας. Κατά πληροφορίες το μπαράζ στην πώληση του ακριβού γάλακτος ήταν επιτυχές- για τα Ελληνικκά δεδομένα- αφού πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε πιο φθηνά προϊόντα. Το αποτέλεσμα;
Χτες το πρωί γαλακτοπαραγωγοί της Πιερίας έχυναν βαρέλια γάλακτος μπροστά στο κτήριο της Νομαρχίας διαμαρτυρόμενοι για τις μειωμένες τιμές αγοράς της παραγωγής τους από τις γαλακτοβιομηχανίες οι οποίες, προκειμένου να ρεφάρουν τη χασούρα από τις μειωμένες πωλήσεις, πιέζουν προς τα κάτω αυτούς που "έχουν" στο χέρι.
Μποϊκοτάζ (αγγλ. Boycott) : εμπορικός αποκλεισμός προϊόντων ή πολιτών άλλης επικράτειας ως ένδειξη αποδοκιμασίας ή αντιθέσεως που στρέφεται εναντίον των οικονομικών συμφερόντων εταιρείας ή κράτους. (λεξικό νέας Ελληνικής γλώσσας Μπαμπινιώτη).
Στην Ελλάδα αφ'ενός το καταναλωτικό κίνημα ή μάλλον το κίνημα προστασίας του καταναλωτή είναι ανύπαρκτο αφ'ετέρου εφαρμόζεται ο καπιταλισμός με ιδιαίτερα σκληρό και στυγνό τρόπο. Το πρώτο έχει σαν αποτέλεσμα οι όποιες προσπάθειες ακτιβιστικού τύπου να είναι είτε ερασιτεχνικές είτε σπασμωδικές κάτω από την πίεση γεγονότων της επικαιρότητας και όχι βάσει οργανωμένου πλάνου δράσης. Από την άλλη ο σκληρός και ισχυρός καπιταλισμός αντιδρά εναντίον των καταναλωτών εκβιάζοντας και στραγγαλίζοντας όσους μπορεί να ελέγξει άμεσα και έμμεσα.
Λύση δεν υπάρχει επομένως; Είμαστε καταναλωτικά γυμνοί μέσα στα εμπορευματικά αγγούρια; Και φυσικά όχι.
Απλώς θέλει στοχευμένες, σωστά μελετημένες και κυρίως πάγιες δράσεις. Σκοπός είναι να πιεστούν οι εταιρείες και όχι συνολικά η αλυσίδα παραγωγής η οποία τις περισσότερες φορές περιλαμβάνει φτωχούς βιοπαλαιστές μέσα της. Στην προκειμένη περίπτωση του γάλακτος, εναντίον ποιου στράφηκαν οι καταναλωτές τελικά; Ποιος βγαίνει χαμένος και ποιος πιέζεται; Μα φυσικά οι γαλακτοπαραγωγοί. Ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας. Δεν μπορούμε να μποϊκοτάρουμε προϊόντα στα οποία οι μεγάλες εταιρείες είναι μεταποιητές. Είναι ανούσιο και επικίνδυνο. Αντίθετα επιβάλλεται να ελέγχουμε με κάθε τρόπο την αγορά προϊόντων στα οποία οι εταιρείες είναι ταυτόχρονα παραγωγοί και πωλητές.

5 σχόλια:

ανεστης είπε...

Το μπουκοτάζ δεν στρέφεται εναντίον των γαλακτοπαραγωγών φυσικά αλλά μιας υπερ-κερδοφόρας μεταποίησης που αντι να συλλέγει, παστεριώνει, συσκευάζει, διανέμει, προσθέτει υπέρογκα έξοδα marketing για να διαφημίζεται στην TV(!), περνάει στον καταναλωτή άλλα έξοδα marketing που λέγονται "προώθηση" (επι πληρωμή στα μεγάλα σ/μάρκετ) και έτσι φτάνει να προσφέρει ένα φτηνό προιόν (εξ ου και η χαμηλή τιμή γάλακτος) σε ακριβή τιμή.
Αν αυτή η λειτουργία των γαλακτοβιομηχάνων ήταν δμημένη διαφορετικά θα είχαμε και καλές τιμές για τον παραγωγό, και χαμηλές τιμές τελικού προιόντος ΚΑΙ λογικά κέρδη για τον μεταποιητή.
Σου θυμίζω δε το ακραίο παράδειγμα της Nestle που φτιάχνει στιγμιαίο καφέ με χαμηλής ποιότητας (πάμφθηνη) πρώτη ύλη (κάτω απο 1 δολ/κιλό) απο τις σκλαβοφυτείες της Ακτής Ελεφαντοστού και πουλάει 26-28 Ευρώ. Βάλε τώρα με το μυαλό σου πόσες ανήθικες πρακτικές χωράνε σε τούτο το margin.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανεστη

Δεν διαφωνώ με τον αισχρό τρόπο κερδοφορίας των εταιρειών. Το ερώτημα όμως παραμένει. Ποιος την πλήρωσε τελικά; Ποιον πλήγωσε το μποϊκοτάζ; Ενώ αντίθετα μποϊκοτάζ πχ. στα αυτοκίνητα ή τη βενζίνη ή τα επώνυμα ρούχα γνωστών αλυσίδων και εμπορικών κέντρων έχουν άμεσο πλήγμα στην τσέπη της εταιρείας.

ανεστης είπε...

Ο καταναλωτής φίλε Απειρωτα είναι ήδη δεμένος απο αρκετά "πρέπει" για να αναστείλει αυτό που οφείλει να κάνει. Δηλαδή να πιέσει απο πάνω. Οι παραγωγοί επίσης πρέπει να κάνουν αυτό που οφείλουν. Να πιέσουν απο κάτω. Όταν οι πιέσεις συνδιαστούν δεν θα φανεί το πρόβλημα; δεν θα σκάσει η σαμπρέλα εκεί που έχει το πρόβλημα;
Προτείνεις δηλαδή την μη-ενέργεια μήπως υποστούν βλάβη οι παραγωγοί; Μα αυτοί έχουν ΗΔΗ πρόβλημα!
Και αν οι ενέργειες και οι δράσεις κάνουν αυτή την απίθανη παρέα που λέγεται κυβέρνηση να δουλέψει, θα εκπέσει (ίσως) και το αισχρό καρτελ που επιβάλει χαμηλή τιμή αγοράς στο γάλα για να μη χλάσει η συντάγη της κερδοφορίας τους.

ανεστης είπε...

UPDATE:
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080619&nid=8915885&sn=&spid=631

Αρκετά διαφωτιστικό ρεπορτάζ των σημερινών "Νέων" που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά μου για το που φουσκώνει η τιμή και που είναι τα περιθώρια.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανεστη

Μα δεν διαφωνώ ως προς τα αίτια της αυξημένης τιμής του γάλακτος. Διαφωνώ ως προς το αν πρέπει προϊόντα όπως το γάλα να βρίσκονται στο καθεστώς του μποϊκοτάζ.