Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται!


Υπάρχουν εκφράσεις που ακούγονται συνέχεια, σχεδόν μηχανικά. Κλισέ δηλαδή. Έχουν όμως την αξία τους αφού κάπως πρέπει να προέκυψαν, όχι τυχαία. Προφανώς η επανάληψη κάποιων γεγονότων οδηγεί σε εξαγωγή συμπερασμάτων που καταλήγουν να γίνονται αξιώματα. Βέβαια όλα αυτά τα αξιώματα ισχύουν μέχρι μια άλλη σειρά επαναλαμβανόμενων γεγονότων να τα καταρρίψουν.
"Η ιστορία επαναλαμβάνεται" και "Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν έχει μέλλον" είναι δύο κλισέ, δύο αξιώματα.
Διαβάζοντας για την οικονομική κρίση στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται αναδρομές στο μεγάλο οικονομικό κραχ του 1929 και στο πόσα κοινά σημεία βρίσκουμε σήμερα. Πράγματι όπως σήμερα έτσι και τότε η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια πέρασε στην Ευρώπη. Πτωχεύσεις εταιριών και πολιτών τότε και τώρα. Στρατιές ανέργων τότε και τώρα. Μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια τότε και τώρα.
Από την άλλη ακούγωντας τους ειδικούς να αναλύουν την κατάσταση παρατηρώ πως υπάρχει μια σιγουριά ότι τα λάθη του '29 δεν πρόκειται να επαναληφθούν αφού η ιστορική μνήμη μας δίνει τη γνώση να αποφύγουμε τις κακοτοπιές. Τα κλισέ που λέγαμε δηλαδή περί επαναλαμβανόμενης ιστορίας.
Αν και δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους αναλυτές (παπαγαλάκια ίσως;), θέλω να τους πιστέψω κι αυτό διότι σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου, πριν 75 ακριβώς χρόνια, στη Γερμανία εν μέσω οικονομικής κρίσης, κέρδισε τις εκλογές το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Αδόλφου Χίτλερ.

2 σχόλια:

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Πάντα στο καπιταλισμό οι golden boys βγάζουν από την μία τσέπη βάζουν στην άλλη, των αφορολόγητων παραδείσων και μετά φωνάζουν λύκος στα πρόβατα, ή κριση άν προτειμάτε. Οι κυβερνήσεις που εκλέγονται από τους λαούς στις δημοκρατίες συνήθως είναι ανήμπορες και δεν θέλουν να τα βάζουν με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που τους στηρίζουν ή τους "κρατούν".
Κατάργηση των φορολογικών παραδείσων για να έχουν έσοδα οι κυβερνήσεις, αν θέλουμε δουλιές και κοινωνική πολιτική.
Διάβαζα άρθρο για τον παππού Μπους που μεχρι 1942 ξέπλενε χρήμα χιτλερικό (Thyssen) μέσω ooff shore εταιρειών από τότε. Εδώ εμείς ανεχόμαστε μέχρι τη νόθευση ελαιολάδου με ηλιελαιο-ορυκτέλαιο, ή την εφορία των νησιωτών από τα νησιά τους γιατί έτσι θέλουν 5 ακτοπλόοι και οι μεσίτες πίσω τους.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@dionysos

Το διάβασα κι εγώ το συγκεκριμένο άρθρο και το κακό είναι ότι δεν μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.Ίσως αυτό να είναι και το μεγαλύτερο κακό. Ότι θεωρούμε φυσιολογικό να συμβαίνουν όλα αυτά. Θεωρούμε φυσιολογικό να υπάρχουν υπεράκτιες εταιρίες για να φοροδιαφεύγουν οι υπουργοί μας νομότυπα, να υπάρχουν εφοπλιστές που πατάν επί πτωμάτων κυριολεκτικά για να αυγατίσουν το στόλο τους, παπάδες να είναι τσιφλικάδες, τραπεζίτες να δημιουργούν σκλάβους, να υπάρχουν υπουργεία υπ(ο)ασχόλησης και όχι εργασίας.