Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Πίσω γορίλα!


Στις 24 Νοεμβρίου του 1859 εκδόθηκε στην Αγγλία ένα μνημειώδες έργο, ένα βιβλίο που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της ανθρωπότητας. Πρόκειται για το βιβλίο " Η προέλευση των ειδών" του Κάρολου Δαρβίνου.
Η μεγάλη σημασία του βιβλίου αποδεικνύεται από τη λυσσαλέα αντίδραση όλων αυτών που "ξεβόλεψε" ο Δαρβίνος με τα λεγόμενά του. Ακόμα και σήμερα σε πολλές χώρες απαγορεύεται η διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου στα σχολεία ως βλάσφημου έργου. Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι και η μεγάλη νίκη της αντι-δαρβινικής προπαγάνδας.
Στη συνείδηση των περισσότερων ο Δαρβίνος ήταν ένας άθεος που μέσω του έργου του προσπάθησε να ανατρέψει την παραδοσιακή πίστη του δυτικού κόσμου. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα!
Ο Δαρβίνος το μόνο που κατάφερε ήταν να αποδείξει το αυτονόητο. Ότι αυτός ο πλανήτης δεν είναι ανθρωποκεντρικός. Δεν προέρχονται όλα από τον άνθρωπο, δεν δημιουργούνται όλα για τον άνθρωπο και σίγουρα δεν περιστρέφονται όλα γύρω από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος είναι απλώς ένας κρίκος σε μια αλυσίδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών και μάλιστα χρονολογικά μικρός κρίκος...κρικάκι.
Αυτό είναι που ενόχλησε και ενοχλεί. Η υπενθύμιση της μικρότητάς μας είναι κάτι που δεν του το συγχώρεσαν ποτέ. Η ταπείνωση του ανθρώπου-θεού είναι πλήγμα για οποιαδήποτε εξουσία. Είναι πλήγμα για κάθε κοινωνία χτισμένη πάνω σε άρχοντες, σε "γεννημένες" αυθεντίες και σε διαταγές-αξιώματα.
Ο Κάρολος Δαρβίνος εκτός από μεγάλος επιστήμονας ήταν τελικά και μεγάλος κοινωνικός επαναστάτης.

4 σχόλια:

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Το θέμα είναι πως καθώς μπαίνουμε σε όλο και πιο φοβικές μέρες, οι δημιουργιστές ανοίγουν και πάρκα (ΗΠΑ, Βρετανία, πιθανόν Γερμανία) όπου ξεναγούν και σχολεία, στην προσπάθεια να πείσουν πως ο άνθρωπος συνυπήρξε με τον δεινόσαυρο. Και η "καταγωγή των ειδών" παραμένει έξω από τα σχολεία, ακόμη και σαν παρουσίαση μιας δεύτερης άποψης.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Η έξωση του Δαρβίνου από τα σχολεία λογικά φέρνει τον δεινόσαυρο αγκαλιά με τον άνθρωπο. Μου θυμίζει τις ταινίες της Τσινετσιτά " Ο Ηρακλής και οι Ίνκας" !
Κοινός παρονομαστής η άγνοια! Η αμάθεια και χειρότερα απ'όλα η ημιμάθεια!

αστυάνακτας είπε...

Καλημέρα....Ο Δαρβίνος είναι επίκαιρος όχι σώνει και καλά τόσο για την θεωρία του,αφού η πλειοψηφία του κόσμου την έχει αντιμετωπίσει θετικά και οι επιστήμονες την έχουν πάει πιο πέρα... αλλά για το τρόπο, τη δομή της σκέψης του...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Σίγουρα τέτοιες μορφές της ιστορίας έχουν ένα τρόπο σκέψης πολύ πάνω από το μέσο όρο. Σχετικά με την πλειοψηφία του κόσμου έχω τις αντιρήσεις μου. Πρώτα απ'όλα δεν ξέρω αν η πλειοψηφία γνωρίζει το έργο του Δαρβίνου (από που άλλωστε να το μάθουν;). Από την άλλη η υπερσυντηρητική στροφή που έχει κάνει η κοινωνία (όπως πολύ σωστά επισημαίνει πιο πάνω ο l'enfant de la haute mer) δείχνει ότι η πλειοψηφία του κόσμου μάλλον δεν αντιμετωπίζει θετικά θεωρίες όπως του Δαρβίνου. Ακόμα και το γεγονός ότι την ονομάζουμε "θεωρία του δαρβίνου" σημαίνει ότι επί της ουσίας δεν το έχουμε αποδεχτεί ως αλήθεια. Έχουμε τις αμφιβολίες μας ως ελαφρώς (εώς βαρέως) δημιουργιστές.