Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Η θεωρία της σχετικότητας.


Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ ένα είναι το βασικό θέμα από το οποίο αρχίζουν ή στο οποίο καταλήγουν όλες οι συζητήσεις. Η ακρίβεια. Έτσι γενικώς και αορίστως. Ακρίβεια παντού και σε όλα.
Σκεφτόμουν τις τελευταίες μέρες τι είναι τελικά η ακρίβεια; Τι μέγεθος αποτελεί; Με τα λίγα μαθηματικά που θυμάμαι συμπέρανα πως η ακρίβεια, η οποία από όλους αναφέρεται ως απόλυτο μέγεθος, είναι σχετικότατη.
Τι πάει να πει για παράδειγμα " τα φασολάκια είναι ακριβα" ή "η βενζίνη είναι ακριβή" ; Για ποιους είναι ακριβά τα προϊόντα;
Κάθονται μπροστά από μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων 2 άνθρωποι και κοιτούν το ίδιο μοντέλο που κοστίζει πχ 20.000 ευρώ. Ο ένας έχει εισόδημα Χ ενώ ο δεύτερος εισόδημα 10Χ. Ο πρώτος κοιτάζει το αυτοκίνητο, κουνάει το κεφάλι και με πικρό χαμόγελο αποχωρεί. Ο δεύτερος μπαίνει μέσα και γελώντας πλατειά αγοράζει το αυτοκίνητο. Τελικά ήταν ακριβό ή φτηνό;
Μήπως οι ατελείωτες συζητήσεις για την ακρίβεια έχουν σκοπό να κρύψουν το πραγματικό πρόβλημα; Μήπως τελικά δεν έχουμε ακρίβεια αλλά ελάχιστη αγοραστική ικανότητα; Μήπως τα προϊόντα δεν κοστίζουν πολύ, απλά εμείς δεν έχουμε φράγκα να τα αγοράσουμε;

8 σχόλια:

ανεστης είπε...

Καλή σαν αφετηρία σκέψης αλλά που καταλήγουμε;
Αν μόνιμα πρέπει να έχεις αρκετά χρήματα για να αγοράζεις στις τιμές που καθορίζει ένα σύστημα αισχροκέρδειας τότε μόνιμα θα πρέπει να έχεις +100% αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αφού όλες οι τιμές θα μπορούν να είναι και ψηλότερες. Αυτή είναι θεωρητικά και η βάση του πληθωρισμού.
Αν όμως κάνεις σύγκριση των ίδιων προιόντων με τις τιμές τους σε χώρες όπου το σύστημα διακίνησης και παραγωγής είναι νομοθετημένο και επιτηρημένο (είτε κρατικά είτε καταναλωτικά) τότε λες ότι πράγματι και ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ είμαστε ακριβοί.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@ανεστη

Και γιατί να μην έχουν οι εργαζόμενοι δίκαιο μερίδιο επί των κερδών μιας επιχείρησης; Αφετηρία και κατάληξη της σκέψης μου είναι οι δίκαιοι μισθοί. Πχ η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών 30% σε σχέση με πέρυσι για το α' τρίμηνο του 2008. Η οποία και πέρυσι είχε αύξηση κερδών σε σχέση με πρόπερσι κοκ. Οι υπάλληλοί της πήραν αύξηση 5%. Το ίδιο με τα super markets. Όταν ένα προϊόν ξεκινάει από τον πρωτογενή τομέα 1 ευρώ και το αγοράζεις τελικά 5, τότε έχεις πρόβλημα δικαιοσύνης διότι ο παραγωγός όταν έρθει στη θέση του καταναλωτή πρέπει να'χει πουλήσει 5κομμάτια για να αγοράσει 1! Η αγοραστική του δύναμη στο προϊόν που ο ίδιος παράγει έχει πέσει στο 20%.

L'Enfant de la Haute Mer είπε...

Και όμως υπάρχει η λέξη, που περιγράφεται στην τελευταία φράση της ανάρτησης και αυτή η λέξη είναι η φτώχεια.
Αυτή δίνει τη σχέση αγοραστικής δυνατότητας και προϊόντος. (γιατί και η αγοραστική "δύναμη" πάλι παραπλανητικός εξωραϊσμός είναι).
Μια λέξη που δύσκολα μπορεί να περιληφθεί στο καθωσπρέπει και μέηνστρημ λεξιλόγιο, των δελτίων και των ομοίας ποιότητας αναφορών. Μια λέξη που είναι όπως και να το κάνουμε 'φοβιστική', εξοργιστική, εξεγερτική, επικίνδυνη λέξη.
Όμως, σε όσο λιγότερο μέηνστρημ εντυπα και αναλύσεις στρεφόμαστε, τόσο περισσότερο τη συναντάμε.
Αντίθετα, η λέξη ακρίβεια, ακούγεται ανώτερης ποιότητας, έχει ρίζα πολύ καθως πρέπει, αρχίζει και από 'Α'.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@l'enfant de la haute mer

Έχεις δίκιο. Η σωστή λέξη είναι φτώχεια. Απλώς με τον περιφραστικό όρο " ελάχιστη αγοραστική δύναμη" κάνω πιο συγκεκριμένο τον γενικότερο όρο φτώχεια, που εκτός από υλική μπορεί να είναι και πνευματική.
Πάντως μπορούμε πλέον, ακομπλεξάριστα και χωρίς να "ενοχλείται" ο ροζ μικρόκοσμός μας, να μιλάμε για εκτεταμένη φτώχεια διαρκώς επεκτεινόμενη. Τα δάνεια, οι αγορές με δόσεις, οι διπλές και τριπλές δουλειές είναι το σύγχρονο ναρκωτικό, η πρέζα που χρειαζόμαστε προκειμένου να λειτουργούμε ευρύθμως!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ είπε...

Με 10.000 ευρώ μισθό δεν θα έλεγα ακρίβεια αλλά με 680 ευρώ μηνιάτικο πεινάω, εξεγείρομαι και βγάζω τα ορυκτέλαια που με τάισαν από την εξάτμιση που σκοτώνει...

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

@dionysos

Κάπως έτσι γίνονται τα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Σωστη σκεψη.
Εγω παντως εχω βαρεθει να ακουω οι ανθρωποι να μιλανε συνεχως για λεφτα.Καταλαβαινω οτι ειναι πρωτευον ζητημα.
Νομιζω ομως οτι υπαρχει και υπερβολη σε ολο αυτο.Και τι εγινε δηλ. αν οι ντοματες ειναι λιγο ακριβες; Αν ειναι τοσο ακριβες μην παρεις ντοματες, παρε κατι αλλο.Φαε μαρουλι.Παραδειγμα εδωσα..
Τι να πω..οι ανθρωποι καμια δημιουργουν προβλημα εκει που δεν υπαρχει..
Αμα ψαξεις στην αγορα μπορεις να βρεις πολλες καλες εναλλακτικες λυσεις..ψαξιμο θελει και λιγη εξυπναδα.

ΑΠΕΙΡΩΤΑΣ είπε...

Συμφωνώ μαζί σου. Τα κεράσια χειμωνιάτικα, το λάχανο καλοκαιριάτικα και τον κλιματισμό με 20 oC να το πληρώσεις και μάλιστα ακριβά. Μιλάς για καταναλωτική συνείδηση η οποία όμως είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας με εξαίρεση ελάχιστα μεμονομένα παραδείγματα. Πάλι επιστρέφουμε στην παιδεία με λίγα λόγια.